Ruinerwold-zaak: strafzaak of civiele procedure?

Gisteren werd bekend dat de vier oudste kinderen in de zaak van Gerrit Jan van D. een civiele rechtszaak starten tegen hun vader, omdat de strafzaak geen doorgang kan vinden. Hoe zit het met de juridische kant van dit verhaal?

Delen:

Inmiddels is het alweer anderhalf jaar geleden dat het in afzondering levende gezin in het Drentse plaatsje Ruinerwold werd aangetroffen. De kijkcijfers van de eerste aflevering van de documentaire die hierover werd gemaakt, passeerden vorige maand de miljoengrens. Gisteren liet de advocaat van de kinderen in Op1 weten dat zij een civiele zaak zullen aanspannen tegen hun vader.

Strafzaak: art 6 EVRM

Een kleine maand geleden werd duidelijk dat de rechtbank tot het oordeel kwam dat het OM niet-ontvankelijk was in de Ruinerwold-zaak. Gerrit Jan van D. zou een beroerte hebben gehad en derhalve niet meer in staat zijn om effectief te kunnen communiceren (met name het vermogen om te spreken en te schrijven). Een voortzetting van de vervolging zou in dit geval een schending met art. 6 van het EVRM opleveren, zo oordeelde de rechtbank. In dit artikel wordt het recht op een eerlijk proces gewaarborgd.

Kansen civiele procedure

Het zal voor de gemiddelde jurist geen verrassing zijn dat de gedragingen waar Gerrit Jan van D. van verdacht werd, ook als onrechtmatig zijn aan te merken op grond van art. 6:162 BW. Een civiele procedure lijkt dan ook de aangewezen weg te zijn voor de kinderen om alsnog juridische erkenning te krijgen voor de daden van hun vader.

Waar ik als jurist echter vraagtekens bij heb, is dat de advocaat van de kinderen art. 6 EVRM niet in haar volledigheid leek te behandelden. Art. 6 EVRM is namelijk ook van toepassing op civiele procedures. Kan er wel gesteld worden dat er, ondanks de procedurele verschillen tussen het strafrecht en het burgerlijke recht, nog sprake is van een eerlijk civielrechtelijk proces in deze situatie? Mocht dit niet het geval zijn dan acht ik een civiele procedure wel kansrijk.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven