BIM Legal is een afsprakenstelsel dat juridische en notariële informatie toevoegt aan het bestaande Bouwwerk Informatie Model (BIM). Het gebruik van BIM Legal maakt het mogelijk om 3D-visualisaties te combineren met schriftelijke teksten, wat leidt tot snelle duidelijkheid over de rechtszekerheid.
Rob Agelink (directeur Data, Governance & Vernieuwing) heeft namens het Kadaster de overeenkomst getekend. Hij legt uit: “In ons meerjarenbeleidsplan 2024 – 2028 staat dat wij appartementen in 3D willen inschrijven en weergeven. Om dit te realiseren, zijn de ontwikkeling van BIM Legal en de samenwerking met de vastgoedketen van cruciaal belang. Om 3D-inschrijvingen mogelijk te maken, is het Kadaster momenteel druk bezig met het opzetten van de IT-infrastructuur.” Erik Nieuwenburg MM van Stichting Platform BIM Legal voegt daaraan toe: “De inrichting bij het Kadaster is essentieel, maar zonder duidelijke afspraken over het gebruik van BIM Legal en de steun van ketenpartners zal een 3D-kadaster niet functioneren. De beweging die we inzetten, moet de sector helpen te versnellen en verbeteren. Het is daarom goed dat in de samenwerkingsovereenkomst helder is vastgelegd wie waarvoor verantwoordelijk is. Zo zal de Stichting Platform BIM Legal een belangrijke rol hebben in de verbinding tussen het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) en de rechtszekerheidswereld. Ze is ervan overtuigd dat ze hiermee alle stakeholders, zoals KNB, NEPROM, Bouwend Nederland, AEDES, VNG, digiGO en natuurlijk ook het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan kan laten sluiten op deze ontwikkeling.”
Voor de realisatie van een 3D-kadaster zijn wetswijzigingen noodzakelijk, zodat rechten, plichten en regelingen conform het BIM Legal-formaat in een 3D-omgeving kunnen worden vastgelegd. Ruben Roes (hoofdbewaarder bij het Kadaster) geeft aan: “Het Kadaster zoekt al geruime tijd naar een standaard voor de 3D-transformatie van rechtszekerheid. Met het afsprakenstelsel van BIM Legal, de input vanuit de sector en de onderzoeken van de TU Delft wordt steeds duidelijker aan welke eisen BIM Legal-bestanden moeten voldoen om in de openbare registers ingeschreven te worden. In samenwerking met de Stichting Platform BIM Legal werken we toe naar de benodigde wetswijzigingen. Deze samenwerkingsovereenkomst vormt de solide basis voor het realiseren van die wetswijzigingen.”