Schipperen tussen veiligheid en zorgplicht

Delen:

Mieke de Die
Mieke de Die

In tijden van corona wordt de wet door de nood gebroken, schrijft advocaat gezondheidsrecht Mieke de Die in haar blog. De regels van de beroepenwetgeving in de zorg zijn al versoepeld. Maar waarom dienen er net nú patiënten hun klacht in bij een medisch tuchtcollege? De Die is werkzaam bij Velink & De Die Advocaten.

“Sinds 12 maart is niets meer hetzelfde. Het begint een cliché te worden. Wij zijn sindsdien met zijn tweeën op kantoor, de andere twee collega’s zijn thuis. Dat gaat, omdat we veel ruimte hebben en de verplichte 1,5 meter meer dan ruimschoots kunnen handhaven. Op weg naar kantoor fiets ik door een stille stad, alsof het zondagochtend 7 uur is. Vervreemdend, want het is geen zondagochtend.

Je zou zeggen dat in deze tijden in de praktijk van het gezondheidsrecht alles om corona draait. Deels is dat waar, voor een groot deel is het business as usual: er blijven geschillen over dissociaties, disfunctioneren en ander zakelijk ‘gedoe’. Persoonlijk vind ik het opmerkelijk dat er patiënten zijn die, ondanks de crisis in de zorg die niemand kan ontgaan, menen net nú hun klachten te moeten indienen bij het tuchtcollege. Wij proberen artsen zich te kunnen laten concentreren op hun prioriteit: de zorgverlening, en hen zoveel mogelijk juridische zorg uit handen te nemen. We voelen in de gesprekken met onze cliënten de immense druk en de grote verantwoordelijkheden die soms zwaar op hun schouders rusten.

Stuff, Staff & Spaceboo

Dagelijks horen we in de media de berichten over (dreigende) tekorten aan beschermende materialen, opschaling van het aantal IC-bedden tot het maximaal haalbare en de ongelofelijke inspanningen van al die mensen in de zorgsector om zo goed mogelijke zorg aan alle patiënten te bieden. Mondkapjes, beschermende pakken, bedden en beademingsapparaten zijn – hoewel met moeite – nog te verkrijgen op de wereldmarkt.

Die markt voorziet echter niet in de bijbehorende teams. Van 12 naar 24 IC-bedden in een ziekenhuis bijvoorbeeld vergt een verdubbeling van de inzet van specialisten en andere medewerkers. Hoe dat te bewerkstelligen?

Nood breekt wet

De regels van de beroepenwetgeving in de zorg zijn versoepeld. De artsenfederatie KNMG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben duidelijk gemaakt dat de gebruikelijke regels in deze bijzondere omstandigheden kunnen worden opgerekt. Dat maakt het mogelijk dat niet alleen IC-artsen en IC-verpleegkundigen het werk op de IC doen, maar ook anderen kunnen worden ingezet. Uiteraard wel na bekwaamheidstrainingen en onder supervisie van de IC-artsen, maar toch, het is niet hun dagelijks werk. Door het afzeggen van alles wat ook maar enigszins uitstel kan lijden, zijn er artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers, zoals OK-assistenten en anesthesiemedewerkers, beschikbaar. Zij kunnen worden ingezet. Ook artsen en verpleegkundigen met ervaring, maar niet meer actief in de zorg en zelfs degenen van wie de herregistratie niet (meer) actueel is, mogen indien nodig worden ingezet. Nood breekt wet. Hier geldt het bijna letterlijk.

Mag het of moet het?

In de praktijk hebben we te maken met vragen of zorgverleners tegen hun wil kunnen worden ingezet als het nodig is. Zij zijn onzeker: zijn we dan niet tuchtrechtelijk aansprakelijk? Ook zijn ze bezorgd over de eigen veiligheid. Steeds zal dat een verstandige belangenafweging vergen, waarbij veiligheid voor de zorgverlener strijdt met de zorgplicht voor de acuut zieke patiënten. Er zijn juridisch afdwingbare mogelijkheden, zoals een dienstbevel voor degenen in loondienst of een aanwijzing voor vrijgevestigden, maar het lijkt mij sterk dat het zover zou moeten komen. Ik spreek vooral zorgverleners die niets liever willen dan zich vol inzetten.

Respect

Beste cliënten en andere zorgverleners, namens alle meesters in Nederland: dank en respect voor jullie inzet!”

Bekijk alle afleveringen van de (hopelijk zeer tijdelijke) rubriek Coronarecht.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven