Schuldenaar beter beschermd door verplichte registratie incassobureaus

Incassobureaus moeten zich per 1 april van dit jaar registreren. Ook moeten zij gaan voldoen aan kwaliteitseisen. Dit om misstanden in de buitengerechtelijke incassodienstverlening uit te bannen en schuldenaars beter te kunnen beschermen.

Delen:

Depositphotos_11206957_L
Beeld: Depositphotos

Het is voor het eerst in Nederland dat het beroep van incassodienstverlener wordt gereguleerd. Dat gebeurt via de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening. Het is de bedoeling dat mensen met schulden hierdoor beter worden beschermd, incassobureaus professioneler worden, en schuldeisers beter weten wat incassobureaus voor hen kunnen doen. De regering heeft de wet goedgekeurd.

Onheus

Demissionair minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming (D66) laat weten dat de wet er is gekomen om misstanden en ‘onheuse bejegening’ van schuldenaars uit te bannen: “Met deze eisen kan zowel een schuldeiser als een schuldenaar rekenen op kwaliteit en duidelijkheid bij het afhandelen van schulden en vorderingen. Zo kan iedereen op het werk van incassodienstverleners vertrouwen.”

Verplicht

Incassobureaus moeten zich verplicht aanmelden voor een register dat voor iedereen is in te zien. Aan hun werk worden kwaliteitseisen gesteld op het gebied van vakbekwaamheid, omgang met schuldeisers en schuldenaren, informatievoorziening en klachtbehandeling. De wet kent ook een bepaling die is bedoeld is om de stapeling van incassokosten bij schuldenaars te kunnen beperken.

Controleren

De kwaliteitseisen gelden voor alle partijen die zich bedrijfsmatig bezighouden met het innen van buitengerechtelijke incasso’s namens derden, bij consumenten die in Nederland wonen. De eisen gelden ook als de vordering aan een ander is doorverkocht. De screeningsautoriteit Justis gaat het register voor incassodienstverleners beheren. Ze gaat de buitengerechtelijke incassobureaus ook controleren. De Inspectie Justitie en Veiligheid houdt toezicht op de nieuwe regels.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven