Senaat stemt in met nieuw stelsel griffierechten

Delen:

Er komen vaste tarieven voor griffierechten in civiele zaken bij elke gerechtelijke instantie in Nederland. Dit is een gevolg van een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie waarmee de Eerste Kamer heeft ingestemd en dat een geheel nieuw griffierechtenstelsel introduceert. Griffierecht is een bijdrage in de kosten voor een procedure bij een gerechtelijke instantie, zoals de rechtbank.

De huidige methode van berekening van de hoogte van het griffierecht is te ingewikkeld en leidt tot grote diversiteit aan tarieven. Een stelsel met vaste tarieven in een beperkt aantal zaakscategorieën maakt het niet alleen voor burgers en rechtshulpverleners makkelijker en overzichtelijker, maar ook voor de griffies van de gerechten die hun werkbelasting zien dalen. Voor mensen met een laag inkomen komt er een vast laag tarief in plaats van de gedeeltelijke vrijstellingsregeling, die nu wordt gebruikt. De nieuwe, vaste tarieven zijn met ingang van 1 november 2010 van kracht.

De heffing en incasso van griffierechten gebeurt straks aan het begin van de juridische procedure. Deze werkwijze gaat in op 1 januari 2011. Wordt het griffierecht niet tijdig betaald, dan heeft dat gevolgen voor het proces.

Het nieuwe stelsel in civiele zaken is na aanvaarding door de Eerste Kamer meer in lijn met het griffierechtenstelsel in bestuursrechtelijke zaken. Ook daar zijn er een beperkt aantal vaste tarieven en wordt het griffierecht aan het begin van de procedure geheven en geïnd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven