Site notarisworden.nl moet studenten enthousiasmeren voor het notariaat

Met de site notarisworden.nl wil de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie studenten informeren over wat het vak notaris inhoudt én hen ervoor enthousiasmeren.

Delen:

KNB-2f4e94c4

Het was de ‘spannendste wandeling’ van haar leven, vertelt register-notarisklerk Stefanie. Bij de afwikkeling van een nalatenschap kwamen zij en een collega als boedelgevolmachtigde in een huis van een overleden cliënt overal enveloppen met geld tegen. Uiteindelijk vonden ze zo’n 20.000 euro, en liepen daarmee van het huis naar de bank, om het geld te storten. Ze bleken overigens nog een paar onder een bureau geplakte enveloppen te hebben gemist…

Stefanie geeft in een filmpje op notarisworden.nl een blik in haar praktijk. Ook een aantal jonge kandidaat-notarissen vertelt over zijn ervaringen. Daarbij komen niet alleen de familierecht-, maar ook de vastgoed- en ondernemingspraktijk aan bod.

Instroom

Van degenen die notariaalrechtelijk afstuderen wil ongeveer de helft aan de slag als (kandidaat-)notaris, terwijl het notariaat instroom goed kan gebruiken, vertelt projectmanager Jeroen Ouendag. “We hoorden van de notariële studieverenigingen dat veel studenten nog helemaal niet bezig zijn met wat ze na hun studie willen gaan doen. Vandaar dat we dachten: laten we hen beter voorlichten over wat het notarisberoep inhoudt.”

Stoffig imago

Aan de kennis van studenten daarover blijkt namelijk vaak het nodige te schorten. “Met als gevolg dat nogal wat mensen die notarieel recht hebben gekozen omdat dat lekker breed is, een andere kant opgaan. Ze denken dat het notariaat stoffig is. Wat ook gebeurt is dat het vak in de praktijk tegenvalt, bijvoorbeeld omdat iemand zich vooraf niet realiseert dat het werk niet alleen juridisch inhoudelijk is, maar dat je óók met mensen van vlees en bloed te maken hebt.”

Goede match

Via de filmpjes met de kandidaat-notarissen en artikelen over het notariaat op de site hoopt de KNB een goed en divers beeld te schetsen van het vak. Ouendag: “Op de site is informatie te vinden over zowel de rechtsgebieden waar het in het notariaat om gaat, als van wat het inhoudt om (kandidaat-)notaris te zijn. Daardoor hopen we dat mensen gaan nadenken over wat ze leuk vinden en of het notariaat een match voor hen is.”

LinkedIn

Naast de site is er een LinkedIn-groep waar studenten en oud-studenten informatie over de mogelijkheden in het notariaat kunnen uitwisselen. Ook gaat de KNB intensiever samenwerken met notariële studieverenigingen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven