‘Slachtoffers meest gedupeerd door corona’

De slachtoffers zijn binnen de strafrechtspleging het zwaarst gedupeerd door de beperkingen in coronatijd. Dat blijkt uit een artikel in het bedrijfsblad Opportuun van het Openbaar Ministerie (OM). Het magazine zette de belangrijkste gevolgen van de coronamaatregelen voor de strafrechtspraktijk op een rijtje.

Delen:

Slachtoffers meest gedupeerd door corona
Beeld: Pixabay

Slachtoffers konden maar beperkt aanwezig zijn bij zittingen. “En denk aan de beperkingen bij herstelbemiddeling tussen slachtoffer en verdachte,” zegt plaatsvervangend hoofdofficier van het parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie, Liesbeth Schuijer “Of bij gesprekken met officieren van justitie en onze slachtoffercoördinatoren.”

Ook blijkt dat het OM andere keuzes maakte in de opsporing en dat OM-onderdelen bijsprongen als er op parketten veel ziekteverzuim was door corona.

De coronaspugers leverden het OM meer werk op, en de snelrechtzittingen werden breed uitgemeten in de media. Daar stond tegenover dat er weinig voetbal- en horecageweld was. De cafés en de stadions waren immers maanden leeg. Tijdens de lockdown in de eerste coronagolf werd er minder opgespoord en vervolgd. “Het OM legde de eerste prioriteit bij ernstige, urgente zaken die koste wat het kost moesten doorgaan,” zegt Liesbeth Schuijer in in Opportuun.

Gedetineerden

Gedetineerden gingen tijdens de eerste lockdown aanvankelijk niet meer voor elke zitting naar de rechtbank, maar werden via een Skypeverbinding gehoord. Later kregen ze de keuze: met het busje naar de rechtbank of Skypen.

De rechtbanken gingen in de eerste lockdown dicht tot 11 mei. Om achterstanden in te lopen kwamen er later avondzittingen die veel vergden van het improvisatievermogen van de procesdeelnemers, dus ook van de officieren van justitie.

Roosters

Vooral in het parket Zeeland-West-Brabant sloeg het ziekteverzuim toe. Medewerkers zijn wekenlang uitgevallen, moesten worden verplaatst of in quarantaine. “Voor elk parket geldt dat je dan kwetsbaar bent,” zegt Jeroen van Berkel, plaatsvervangend hoofdofficier van het parket Zeeland – West-Brabant. “Met te veel zieken krijg je, van administratie tot officieren, de roosters niet gevuld.” Parketten hebben daarom regelmatig een beroep op andere OM-onderdelen gedaan.

In de opsporing werden andere keuzes gemaakt. Om besmettingen te beperken werd de instroom van voorlopigehechteniszaken beperkt. Bij noodhulp en heterdaad bleef de politie gewoon actief, zegt Van Berkel. Inmiddels zijn de keuzes binnen de opsporing weer nagenoeg normaal.

Strafbeschikkingen

Een ander gevolg was dat zaken werden herbeoordeeld: van de voorraad meervoudigekamerzaken ging er een aantal naar de politierechter, en bij politierechterzittingen werd gekeken welke zaken het OM zelf met een strafbeschikking kon afdoen. Minder ernstige of oude zaken konden worden geseponeerd.

Verder ontdekte het Openbaar Ministerie dat het intrekken van zaken extra werk oplevert. De administratie moest verdachten, advocaten, slachtoffers en getuigen verwittigen. Van Berkel: “Hele teams hebben zitten bellen om die partijen te informeren dat de zaak waarop ze misschien al anderhalf jaar hebben gewacht, die week niet kon doorgaan.”

Persconferenties

Ook veel extra werk: achter iedere persconferentie van het kabinet gingen wijzigingen in de noodverordeningen schuil, met allerlei regionale accenten. Het kostte het OM veel tijd en energie om de anderhalvemeterboetes snel en eenvoudig te verwerken. De grote aantallen mensen die in verzet gingen tegen coronaboetes, kwamen daar nog bij.

Klik hier voor het volledige artikel.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven