‘Sta skype-testament in crisistijd toe’

Delen:

Er moet snel een noodwet komen die het mogelijk maakt dat notarissen in crisistijd testamenten kunnen maken op afstand, bijvoorbeeld via Skype. Dat zegt specialistenvereniging van erfrechtnotarissen EPN. Ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie roept op om digitale en audiovisuele middelen toe te staan, om ook coronapatiënten te kunnen ondersteunen.

Steeds meer mensen, waaronder in verpleeg- en ziekenhuizen en in thuisisolatie, kunnen door de coronacrisis geen testament laten maken, terwijl veel mensen juist nu hun zaken goed willen regelen, aldus de EPN.

Onacceptabel

De wet gaat ervan uit dat iemand zijn testament persoonlijk in het bijzijn van de notaris ondertekent. Is aan die eis niet voldaan, dan is het testament in principe niet geldig. Onacceptabel in de huidige crisissituatie, vindt de EPN. “In een aantal situaties is het onwenselijk dat notarissen persoonlijk contact hebben met hun cliënten, met name vanwege het risico van verspreiding van het virus”, zegt EPN-woordvoerder Aniel Autar (Kooijman Autar Notarissen). “Iedereen heeft echter het recht om een testament te kunnen maken. Onze leden zouden hun cliënten graag tegemoet willen komen door mee te werken aan een Skype-testament, maar op basis van de huidige wetgeving kunnen zij dat nu niet doen. Wij vinden dat onbevredigend en vrezen in de toekomst rechtszaken over de geldigheid van het testament die eenvoudig voorkomen kunnen worden.”

Noodwet

De EPN roept de wetgever daarom op een noodwet te maken die het opmaken van testamenten via bijvoorbeeld Skype in crisissituaties tijdelijk toestaat. Autar: “De Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland en een aantal juridische hoogleraren heeft mij laten weten de urgentie van het door de EPN gesignaleerde probleem te onderkennen en ondersteunt onze oproep aan de regering.”

De EPN komt met een protocol dat notarissen bij het opmaken van zo’n noodtestament kunnen volgen.

Steun bij rechtszaken

Ook de KNB vindt dat notarissen digitale en audiovisuele middelen moeten kunnen gebruiken, zodat ook coronapatiënten een testament kunnen laten opstellen. De wet maakt het ook nu al voor notarissen mogelijk dit bij hoge uitzondering te doen, mits ze in hun dossier goed verantwoorden waarom zij dat deden. Maar ook de KNB vindt het “juridisch-dogmatisch beter” als de wet hiervoor meer mogelijkheden geeft. 

Notarissen kunnen beter achteraf het verwijt krijgen dat ze iets gedaan hebben, dan dat hen verweten wordt niets gedaan te hebben, aldus de KNB. De beroepsorganisatie belooft notarissen tegen wie in de toekomst om die reden een rechtszaak wordt aangespannen voluit te steunen. “De maatschappij moet erop kunnen rekenen dat de notaris zijn verantwoordelijkheid neemt, juist in tijden van nood”, schrijft KNB-voorzitter Nick van Buitenen op Twitter.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven