Het 185 pagina’s tellende boek bestaat voor een belangrijk deel uit fotografie, gemaakt door fotograaf Raymond Rutting. Dan gaat het niet alleen om foto’s gemaakt in en rondom gebouwen van het Openbaar Ministerie, maar ook op tal van andere locaties. Zo zien we bijvoorbeeld beelden uit de Vlissingse haven, waar door douaniers gezocht wordt naar verdovende middelen.
Het boek is tweetalig uitgebracht, in het Nederlands en in het Engels, en is opgedeeld in negen verschillende thema’s. Zo bevat het thema ‘Grote zaken’ fotografie en verhalen rondom zware en geruchtmakende criminaliteit, terwijl thema’s als ‘Werkplek’ en ‘Specialismen’ veel intiemere beelden en persoonlijke verhalen bieden. De verhalen zijn tot stand gekomen onder redactie van Lars Kuipers.
Transparant
Het boek bevat een voorwoord dat werd geschreven door Rinus Otte, voorzitter van het College van procureurs-generaal. “Het OM is een vloed van ongeziene beelden”, zo schrijft Otte halverwege de inleiding. “De dagelijkse realiteit van het Openbaar Ministerie krijgen we nooit te zien. Soms kán dat eenvoudig niet. Als OM willen en moeten we maximaal transparant zijn over wat we doen, maar niet alles kan worden gevangen door de lens.”
Met Staan voor recht komt daar dus heel even verandering in, en krijgen buitenstaanders een uniek inkijkje in de dagelijkse praktijk bij het Openbaar Ministerie. “Een organisatie van mensen met een missie”, zo omschrijft uitgeverij Boom het OM op de flaptekst van het boek. “De handhaving van de rechtsorde in de Nederlandse samenleving, met het strafrecht als instrument.”
Het boek Staan voor recht: het Openbaar Ministerie in beeld is verkrijgbaar via de website van Boom.