Staat de onafhankelijkheid van rechters onder druk?

Delen:

11 juli onafhankelijkheid rechtersZondag 17 juli besteedt Het Filosofisch Kwintet aandacht aan de onafhankelijkheid van de rechtspraak. ‘Onafhankelijkheid’ is het thema van een nieuwe reeks afleveringen van Het Filosofisch Kwintet. Onder leiding van journalist Clairy Polak en filosoof Ad Verbrugge gaan drie denkers over dit thema in gesprek.

Deze aflevering gaat over de onafhankelijkheid van de rechter. De rechtspraak is per definitie onafhankelijk. Maar hoe borg je die onafhankelijkheid? Bestaat pure onafhankelijkheid wel? Met het nieuwe Wilders-proces in aantocht onderzoekt het kwintet hoe de onafhankelijkheid van rechters onder druk staat.

Gasten voor deze aflevering zijn Ybo Buruma, Anne Ruth Mackor en Bastiaan Rijpkema. Buruma is strafjurist, raadsheer in de Hoge Raad en hoogleraar Rechtstaat, rechtsvorming en democratie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tevens is hij bestuurslid van Stichting Rechters voor Rechters, die zich inzet voor rechters in het buitenland die door hun beroepsuitoefening in de problemen zijn gekomen. De week voordat hij zijn werk begon in de Hoge Raad, zegde hij zijn PvdA-lidmaatschap op.

Anne Ruth Mackor is hoogleraar professie-ethiek, in het bijzonder van juridische professies (Rijksuniversiteit Groningen). Zij was als extern adviseur betrokken bij het opstellen van de Gedragscode voor rechters in Suriname. Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema is als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde, als coauteur ‘Wat te doen met antidemocratische partijen?’

Het Filosofisch Kwintet wordt uitgezonden op zondag 17 juli 2016, 12.05-13.00 uur op NPO 1.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven