Staatssecretaris Van Rij gaat ‘WOZ-cowboys’ aanpakken

Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil de rol inperken van commerciële bureaus die voor burgers bezwaar indienen tegen de WOZ-waarde van hun huis. De bureaus verdienen veel geld met deze bezwaarschriften, die de gemeenten een hoop werk opleveren.

Delen:

Depositphotos_34173099_S
foto: Depositphotos

‘WOZ-cowboys’ worden ze in gemeenteland wel genoemd, de bedrijfjes die zich momenteel weer volop aanbieden om WOZ-beschikkingen aan te vechten. WOZ Deskundigen, WOZ Raadslieden, Eerlijke WOZ, WOZ Consultants, ‘Wizard of WOZ’ Dion Bartels (oud-vastgoedadvocaat): allemaal willen ze graag namens de burger bezwaar aantekenen bij de gemeente. Het kost hen niet veel werk, maar levert bij succes een proceskostenvergoeding op van zo’n 600 euro op. Wordt er vervolgens beroep aangetekend, dan kan daar nog eens 1700 euro bij komen.

18 miljoen

Door de komst van dergelijke bureaus, die op basis van ’no cure no pay’ bezwaar aantekenen, is het aantal bezwaar- en beroepsprocedures de afgelopen jaren enorm gegroeid. Daardoor zijn ook de te vergoeden proceskosten flink gestegen. Uit cijfers die door het ministerie van Financiën zijn verstrekt, blijkt dat in 2021 voor 18 miljoen euro aan proceskosten is uitbetaald, in 210.000 WOZ-zaken. Bijna de helft van die zaken (48 procent) werd door een commercieel bedrijf aangespannen. In 2019 ging het nog om 12 miljoen euro, en was 36 procent van de zaken door een commercieel bureau aangespannen.

Zelf bezwaar maken

Gemeenten riepen burgers onlangs al op om, als ze bezwaar willen maken, dat zelf te doen en commerciële bureaus links te laten liggen. Dat zou de gemeenten een hoop werk en kosten schelen. Als een burger zelf bezwaar maakt, hoeft de gemeente namelijk geen proceskostenvergoeding te betalen.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bepleit al langer aanpassing van de vergoedingsregeling. “De financiële vergoedingen in de bestaande regeling geven ruim baan aan de WOZ-cowboys. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van de wetgever”, aldus VNG-voorzitter Leonard Geluk in een column.

Lagere vergoeding

Staatssecretaris Van Rij wil de gemeenten nu tegemoetkomen door een aantal maatregelen in te voeren die de rol van de bezwaarbureaus inperkt. Zo wil hij dat de vergoedingen niet meer worden uitgekeerd aan de bureautjes, maar aan de woningbezitter zelf. Ook wil hij de vergoedingen flink verlagen, om ze “meer in verhouding te brengen met het werk dat de bedrijven verrichten”. Daarmee moet het verdienmodel van het bezwaar indienen een stuk minder aantrekkelijk worden. Verder wil de staatssecretaris het eenvoudiger maken om de WOZ “op informele wijze” te corrigeren, bijvoorbeeld door direct contact met de gemeente.

BPM

Overigens laat Van Rij op Twitter weten dat de maatregelen niet alleen voor bezwaren tegen de WOZ gelden, maar ook voor de BPM, de aanschafbelasting op auto’s en motoren.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven