Start-up Henchman haalt 6.5 miljoen euro op voor de advocaat van morgen

Met een omzetgroei van 750%, meer dan 100 nieuwe klanten in 15 verschillende landen, innovatieve functionaliteiten die onder andere gebruik maken van GPT-3 en een team dat uitgroeide van 12 naar 35 medewerkers, ging het de Belgische start-up Henchman in de voorbije twaalf maanden voor de wind. Om de internationale groei en R&D te versnellen haalt het bedrijf 6.5 miljoen euro kapitaal op bij Adjacent VC, Acton Capital, en verschillende business angels.

Delen:

beeld: Depositphotos

Het Belgische Henchman, dat in juni 2021 het levenslicht zag, lost, zo vertelt de organisatie, met haar software een globaal probleem op voor advocaten en juristen. De founders, Jorn Vanysacker, Gilles Mattelin en Wouter Van Respaille begonnen midden in de COVID-pandemie achter de schermen te werken aan hun in Microsoft Word geïntegreerde zoekrobot die instant clausules suggereert op basis van contracten uit advocaten hun eigen database. “En dat bleek meteen een schot in de roos, ook in Nederland. Zo zijn onder meer Legalloyd, Vriman, Forest Flint en INGEN HOUSZ ondertussen klant van Henchman. En ook nu, terwijl geld duur is en tech-bedrijven wereldwijd worstelen met ontslagrondes, floreert de start-up. Cliënten verwachten dat hun advocaat gepersonaliseerd advies levert op een efficiënte manier, en zijn niet langer bereid om te betalen voor repetitief en standaard werk.” Henchman helpt de advocaat van de toekomst om die toegevoegde waarde en expertise te bieden met behulp van de meest moderne technologie. “Toen iedereen nog aan het praten was over ChatGPT, hebben wij de technologie er achter al ingebouwd in Henchman.” zegt Gilles Mattelin, Founder van Henchman. Die AI-toepassing stelt Henchman in staat om contracten te verrijken met nieuwe suggesties, vertalen of grammaticaal volledig aan te passen aan de noden van de klant.

Om verder in te zetten op dit soort innovaties, waarvan de integratie met GPT-3 een perfect voorbeeld is, haalt het bedrijf nu 6.5 miljoen euro op. “Vandaag hebben we het all-star team, de drive en de entourage om onze technologische voorsprong te behouden bij het oplossen van een wereldwijd probleem”, geeft Jorn Vanysacker, Founder bij Henchman, trots aan.

Om dat waar te maken, haalt het bedrijf enkele nieuwe investeerders aan boord: het Amerikaanse Adjacent VC, dat eerder investeerde in bedrijven als BeReal, Revolut en Cowboy en het Duitse Acton Capital dat eerder onder andere Clio en Etsy financierde, nemen de leiding in deze investeringsronde. Daarnaast stappen ook het Britse Conviction VC en verschillende Business Angels mee in het verhaal, waaronder Louis Jonckheere & Pieterjan Bouten (Founders Showpad), Hendrik Isebaert (CEO Showpad) en Felix Van de Maele (Founder Collibra). Tot slot werd het geld nog aangevuld met investeringen van de huidige aandeelhouders.

Met het geld wil het bedrijf de concurrentie voorblijven en geografisch nieuwe markten aanboren. “Na enkele referentiegesprekken werd duidelijk dat de kracht van Henchman ligt in hoe perfect het product past in de bestaande manier van werken van juristen. Het komt zelden voor dat een SaaS-bedrijf zo vroeg reeds internationale klanten overtuigt, maar de klantobsessie van Henchman zorgde al voor adoptie in heel Europa en in de VS. Ik kijk ernaar uit om samen met het team te schalen naar het volgende niveau!”, zegt Nico Wittenborn, Investeerder bij Adjacent VC.

Louis Jonckheere, één van de privé-investeerders en founder van Showpad, is alvast optimistisch: “De advocatuur gaat met AI een nieuw tijdperk in. Ik ben ervan overtuigd dat Henchman een leidende rol zal spelen in deze transformatie. Ze hebben het team, de technologie en de tractie om een dominante wereldwijde speler te worden.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven