‘Steeds meer interesse in procesfinanciering’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pexels

Steeds meer ondernemers kiezen voor procesfinanciering. Volgens Liesker Procesfinanciering kwam in 2018 70 procent van aanvragen van ondernemers, tien procent meer dan in 2017.

Procesfinanciering is een financieringsinstrument om bedrijfsvreemde risico’s af te dekken, zoals procesrisico’s. Liesker Procesfinanciering (Breda, opgericht in 2011) richt zich op de financiering van kansrijke claims van particulieren en bedrijven, met een minimale waarde van 150.000 euro. De behandeling van de procedure vindt plaats door externe advocaten(kantoren), veelal op basis van een fixed fee. Bij winst van de zaak worden de proceskosten voldaan uit de opbrengst en ontvangt Liesker een fee van gemiddeld 30 procent van het resterende bedrag. Bij verlies worden de proceskosten door Liesker voldaan en blijft de indiener van de claim gevrijwaard van kosten. Het merendeel van de zaken die Liesker financiert betreft zakelijke geschillen. zichzelf marktleider in de Nederlandse rechtsmarkt.

Niet eerder zag Liesker Procesfinanciering, dat zichzelf ‘marktleider in de Nederlandse rechtsmarkt’ noemt, zoveel ondernemingen die kiezen voor procesfinanciering. Ten opzichte van 2017 werd 70 procent van de aanvragen voor financiering van rechtszaken ingediend door bedrijven, een stijging van tien procent. Het totaal aantal aanvragen kwam in 2018 uit op bijna 500. Ook nam de gemiddelde claimwaarde fors toe: vijftien procent van de aanvragen betreft een claim van € 1 miljoen of meer.

Volgens medeoprichter en managing director Chris Liesker maken bedrijven gebruik van procesfinanciering als ‘beheersingstool’, en niet zozeer bij gebrek aan financiële middelen. “MKB-ers zien het als een middel om het onvermijdelijke financiële risico te minimaliseren en tegelijkertijd hun eigen liquide middelen vrij te houden voor investering in de kernactiviteiten. Daarnaast zie je dat grotere bedrijven procesfinanciering inzetten voor zaken die voor hen juist te klein zijn om daar zelf mee aan de slag te gaan. Wij nemen bij financiering ook het management van de rechtszaak van hen over.”

De meest voorkomende rechtszaken die bedrijven willen laten financieren draaien om contractbreuk, procedures tegen de overheid en inbreuk op intellectueel eigendom. Liesker ziet ook een toename in het aantal rechtszaken tegen beleggingsinstellingen: zaken waarbij ondernemers schade hebben geleden als gevolg van beleggingen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top