Steffie helpt het notariaat: simpele uitleg over testament en erfgenamen

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie heeft samen met Steffie.nl twee modules gemaakt voor mensen die behoefte hebben aan uitleg over notariële aangelegenheden in eenvoudige taal.

Delen:

Screenshot Steffie

“Hallo! Op deze website vertel ik meer over hoe een erfenis werkt. Ik leg uit naar wie jouw geld en spullen gaan als je dood bent. En ik leg uit hoe je met een testament zelf kan bepalen naar wie jouw geld en spullen gaan.” Zo kondigt Steffie (“Ik ben Steffie en ik leg moeilijke dingen op een makkelijke manier uit”) de twee notariële modules aan.

Juridisch jargon

Lange, complexe zinnen vol jargon over juridische aangelegenheden: teksten van notarissen zijn voor lang niet iedere begrijpelijk. Zoals bijvoorbeeld voor mensen die beperkt de Nederlandse taal spreken, laaggeletterden en mensen met een licht verstandelijke beperking. Om hen te helpen heeft de KNB samen met Steffie.nl én ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking twee uitlegmodules gemaakt.
In eenvoudige taal én beeld wordt in de ene module uitgelegd wie erfgenamen zijn, in de andere wat een testament is. Naast de online uitleg kunnen geïnteresseerden ook een folder downloaden.

Toegankelijker

De modules werden gelanceerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Louwman Museum in Den Haag. Daar drukte KNB-voorzitter Annerie Ploumen op een ‘openings-knop’ en vervolgens konden de genodigden − een groep mensen met een licht verstandelijke beperking − de aanwezige (kandidaat-)notarissen vragen stellen.
Het project maakt deel uit van het KNB-programma ‘Toegang tot het (notariële) recht voor iedereen’. KNB-bestuurslid Annette van der Klooster vertelde tijdens de bijeenkomst dat de KNB wil dat het notariaat laagdrempeliger wordt. “Er is een grote groep mensen die nooit in aanraking komt met de notaris. Ze weten vaak niet wat we doen en wat we voor hen kunnen betekenen. Toch kunnen zij ook veel baat hebben bij onze hulp. Wij willen vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid ook die groep van dienst zijn.”

Steffie.nl

De website www.Steffie.nl is een initiatief van Leer Zelf Online en bevat eenvoudige uitleg over tal van onderwerpen: van computeren en gezondheid tot liefde en geld.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven