Steun voor anti-Trump petitie rechters

Delen:

Meer dan zevenhonderd rechters en officieren van justitie hebben de steunbetuiging getekend waarin de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) de Amerikaanse president Trump bekritiseert. De petitie, gericht aan de Amerikaanse collega’s van de rechtersvakbond, begint met het ironische “We, the “so-called” judges and public prosecutors, from the Netherlands…”

De hartenkreet is een reactie op de vele aanvallen van president Trump op onafhankelijke rechters die een streep hebben gezet door Trumps inreisverbod. Trump twitterde onder meer over “zogenaamde rechters” en “rechters die politiek bedrijven”. Meerdere rechters moesten worden bewaakt na bedreigingen, meldde de Volkskrant op 11 februari.

“Wij willen onze steun uitspreken aan onze geliefde collega’s in de Verenigde Staten van Amerika, wegens het bespotten van de onafhankelijkheid en taak van de Amerikaanse rechterlijke macht,” schrijft NVvR-voorzitter Rosa Jansen in de steunbetuiging.  “Het is onvoorstelbaar dat we dit moeten doen. Ons respect voor de scheiding der machten in onze beide landen is één van de grondbeginselen die ons verbindt. Het maakt onze landen groot. We zijn gewend om samen te werken aan het herstellen of stichten van de rechtstaat in opkomende democratieën. Het is schokkend om te zien dat jullie eigen rechters nu worden aangevallen bij de hoogste functionaris in jullie land.”

De steunbetuiging eindigt met: “Wees ervan verzekerd dat jullie altijd kunnen rekenen op de steun van jullie Nederlandse collega’s als jullie hulp nodig hebben.”

De petitie was  woensdagmiddag ondertekend door 752 magistraten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven