Stijging ontslagzaken door corona, meer burenruzies door thuiswerken

De coronacrisis heeft geleid tot een stijging van het aantal ontslagzaken. In bijna een derde van de ontslagzaken die Stichting Achmea Rechtsbijstand vorig jaar behandelde was corona de oorzaak. Ook het aantal burenruzies is flink toegenomen.

Delen:

Stijging ontslagzaken door corona, meer burenruzies door thuiswerken
Foto: Pixabay

Dat blijkt uit de jaarlijks terugkerende Juridische Barometer die Stichting Achmea Rechtsbijstand over 2020 heeft gepubliceerd. Van de 147.881 hulpverzoeken die de juridische dienstverlener vorig jaar binnenkreeg had zo’n twaalf procent te maken met de coronacrisis.

De meeste coronagerelateerde vragen en klachten gingen over reizen (24 procent) en werken (bijna 24 procent). Daarbij ging het onder meer om reisvouchers en geboekte reizen die niet konden doorgaan, en over ontslag, beschermmiddelen op het werk en loonvorderingen.

Ook waren er vorig jaar veel vragen op contractueel gebied, bijvoorbeeld over de huur of verhuur van woningen en vakantiehuizen en gereserveerde feestlocaties.

Trendbreuk

Het aantal werkgerelateerde kwesties nam vorig jaar met 8 procent toe. Dat is een trendbreuk ten opzichte van de vijf jaar daarvoor, waarin het aantal juridische hulpvragen over werk juist daalde, aldus Stichting Achmea Rechtsbijstand. Vooral in het eerste kwartaal van 2020 – begin maart, rond de eerste lockdown – was er sprake van een duidelijke piek.

Van de ruim 30.000 arbeidsgerelateerde vragen die de juridisch verlener kreeg voorgelegd ging het in bijna 13.000 gevallen om een ontslag. In bijna een derde van deze ontslagzaken was volgens Achmea corona de oorzaak.

Het uit elkaar gaan van werknemer en werkgever ging in ontslagzaken volgens de juridisch dienstverlener minder soepel dan in andere jaren, omdat werknemers minder makkelijk een nieuwe baan vonden en werkgevers duidelijk terughoudender waren met financiën, wat vaak zorgde voor veel spanning en langere onderhandelingen.

Meer last van de buren

Ook het aantal conflicten tussen buren steeg vorig jaar fors. In 2020 klopten 4127 mensen aan voor juridische bijstand bij een burenruzie, dat waren er 464 meer dan in het jaar ervoor. Ook hier zou corona een belangrijke oorzaak zijn: nu meer mensen thuiswerken en er thuis meer geklust wordt, ervaren meer mensen hinder van de buren. Vaak ging het hierbij om geluidsoverlast. Maar ook beplanting in tuinen zorgde voor veel juridische vragen, zoals over overhangende begroeiing en het snoeien van bomen en planten.

Uit de Juridische Barometer blijkt verder dat er vorig jaar veel ‘onrechtmatige daad’-zaken waren, waaronder vernieling door de buren of schade door een verbouwing van de buren. Het aantal zaken in dit kader steeg vorig jaar met 34 procent ten opzichte van 2019, namelijk van 367 naar 490 zaken.

Vooruitblik

Ook voor 2021 verwacht Stichting Achmea Rechtsbijstand vooral op het gebied van werk (meer ontslag), wonen en reserveringen veel vragen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven