Strafrechtadvocaten: werk niet mee aan politieverhoor

Delen:

politie-logoStrafrechtadvocaten zien zich genoodzaakt verdachten te adviseren niet mee te werken aan politieverhoren als het risico (blijft) bestaan dat door Justitie opnamen van politieverhoren aan de media of derden worden verstrekt. Dit schrijft de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten in een brief aan het College van procureurs-generaal naar aanleiding van de uitzending van een documentaire over het politiewerk in de moordzaak op een Amsterdams echtpaar door de televisiezender SBS6.

Het door Justitie verstrekken van beelden van politieverhoren aan de media is volgens de advocaten onrechtmatig en moet worden verboden. “Voor de verstrekking van dit soort opnamen ontbreekt een rechtsbasis en door het uitzenden daarvan wordt de privacy van verdachten of veroordeelden geschonden.”

Dat de voorzieningenrechter op 16 november heeft beslist dat SBS6 de beelden mocht uitzenden doet hier niet aan af volgens de advocaten, omdat het kort geding richtte zich op een verbod tegen de uitzending van de beelden. “De voorzieningenrechter heeft niet geoordeeld over de (on-)rechtmatigheid van de verstrekking door het Openbaar Ministerie van de beelden.”

De advocaten vragen het College of en zo ja welke maatregelen er worden genomen om dit in de toekomst te voorkomen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven