Studeren in het buitenland: ‘Een van mijn beste keuzes de afgelopen jaren’

Delen:

Corona-uitdagingen voor obligatiebeleggers
Foto: Depositphotos

Veel studenten doen het tijdens hun studietijd: studeren in het buitenland. Tony besloot een Erasmus-uitwisseling te gaan doen, en ging sparen. Nu studeert hij in Oslo, en daar heeft hij absoluut geen spijt van. Lees zijn blog.

Gedurende het derde jaar van mijn bachelor kwam bij mij het besef dat ik nog helemaal niet aan een master wilde beginnen. Ik vond mijzelf te jong, wilde graag nieuwe mensen leren kennen en wilde (stiekem) ook nog genieten van mijn ‘bachelor leven’. Makkelijk was het niet om een keuze te maken. In Nederland worden studenten gestimuleerd om zo snel mogelijk af te studeren. Toch heb ik besloten om mijn bachelor met één jaar te verlengen. Het eerste semester heb ik gewerkt en gespaard voor mijn uitwisseling en heb ik stage gelopen bij een advocatenkantoor. Het tweede semester (nu dus) studeer ik aan Oslo University. Misschien wel een van de beste keuzes die ik de afgelopen jaren heb gemaakt.

Mijn ervaringen

Inmiddels studeer ik al drie maanden in Oslo. Wat Oslo zo bijzonder maakt is dat de hele stad is omringd door natuur. Je hebt hier eindeloze opties om te genieten van de schoonheid van de aarde. Zo kun je in het weekend wandelen naar een zogeheten ‘cabin’ in het bos en daar voor een lage prijs blijven slapen, doordeweeks genieten van de zonsondergang vanaf de haven (zie foto) en in de zomer zwemmen in de talloze meren.

Het studieleven verschilt niet zo veel met dat in Nederland. Oslo University heeft een campus met een mini-winkelcentrum (kapper, supermarkt, restaurants, sportschool, boekenwinkel), een grote universiteitsbibliotheek en veel studentencafés. Deze cafés organiseren elke vrijdag feesten voor studenten. Dit is voor veel studenten heel aantrekkelijk, aangezien je geen entree hoeft te betalen en de bierprijs ‘laag’ ligt voor Noorse standaarden: ongeveer 4 euro. In de binnenstad van Oslo moet je voor de clubs entree betalen van ongeveer 15 euro, en een gemiddeld drankje kost je daar 10 euro.

Van veel vrienden die eerder op uitwisseling zijn geweest hoorde ik dat Erasmus een ‘magische ervaring’ is. Dit begreep ik nooit zo goed. Maar na drie maanden in het buitenland geleefd te hebben begrijp ik steeds beter wat zij bedoelen. De vrijheid, de onbekende omgeving en de nieuwe mensen laten je tot nieuwe inzichten komen. Ik maak hier keuzes die ik in Nederland niet zo snel gemaakt zou hebben. Je wordt dagelijks uit je comfort zone gehaald en gedwongen anders te handelen dan je gewend bent. Dit alles maakt elke dag een leermoment. Ik raad iedereen dan ook aan te overwegen een Erasmus-uitwisseling te doen.

Mocht je geïnteresseerd zijn om te studeren is Oslo? Je kunt altijd contact met mij opnemen via t.barshini@students.uu.nl. Ik vertel je graag meer over de stad.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven