Talenten behouden en profiteren van fiscale voordelen

Delen:

ZN_200416_Aandelen_Depositphotos_5140832_s-2019

Baker McKenzie en Captin werken samen om startups en mkb te helpen tijdens en na coronacrisis. Zodat ze talenten kunnen behouden en kunnen profiteren van fiscale voordelen.

Werknemersparticipatie, het verstrekken van aandelen in het eigen bedrijf aan medewerkers, maakt het voor startups en mkb volgens Baker McKenzie mogelijk om in deze tijd van economische malaise personeel te behouden, en samen met hen het bedrijf weer op te bouwen. Baker McKenzie en financieel dienstverlener Captin zijn een samenwerking aangegaan om deze bedrijven juist nu te helpen om medewerkersparticipatie te implementeren.

Volgens Techleap, een organisatie die startups ondersteunt, kent momenteel slechts 15% tot 20% van de Nederlandse techbedrijven een eigen aandelenoptieregeling: een percentage dat in de VS bijvoorbeeld significant veel hoger ligt. Maar door de coronacrisis is het voor bedrijven juist nu belangrijk om hun medewerkers te betrekken bij hun onderneming. Hiertoe bieden aandelen- of optieplannen uitgelezen mogelijkheden. Ondernemende medewerkers die, denkend als aandeelhouders, hun functies bevlogen en ambitieus uitvoeren, zijn immers van cruciaal belang voor de bedrijfsprestaties.

Naast het vergroten van de betrokkenheid biedt het invoeren van medewerkersparticipatie in deze tijd extra fiscale voordelen, mede doordat de aandelenwaarde sterk omlaag is gegaan. “Een lagere aandelenwaarde is natuurlijk ongelooflijk stressvol voor bedrijf en medewerker, maar het biedt ook een kans. Door nu werknemers aandelen aan te bieden, gratis of met korting, is loonheffing verschuldigd over een relatief laag bedrag. Tegelijkertijd is het opwaarts potentieel fors, vertelt Don-Tobias Jol, partner bij Baker McKenzie. “Als de economie na de crisis weer aantrekt, gebeurt de verdere waardeaangroei in de vrij laag belaste box 3. Voor innovatieve startups gelden er bovendien gunstige fiscale regelingen wanneer medewerkers deelnemen in een optieplan. Maar het belangrijkste is dat werknemersparticipatie ervoor zorgt dat werkgevers en werknemers echt gezamenlijk de schouders eronder zetten om bedrijven weer te laten floreren.”

Samenwerking

Baker McKenzie en Captin hebben ieder vanuit hun eigen specialisme veel ervaring met medewerkersparticipatie. Zij merkten al eerder dat er in de markt veel vraag is naar een gestandaardiseerde vorm van werknemersparticipatie, vooral bij startups en het midden- en kleinbedrijf.

De samenwerking die beide partijen nu aangaan is uniek. Joost Roosen, managing director bij Captin, vertelt: “Van onze klanten hoorden wij dat zij behoefte hebben aan een standaard aandelen- of optieplan voor hun werknemers. Een plan dat ‘best in class’ is, en toch kostenefficiënt kan worden aangeboden. Enige tijd geleden raakten wij hierover in gesprek met Baker McKenzie, en zij deelden onze visie over hoe in die behoefte kan worden voorzien. In Baker McKenzie hebben we een ideale partner gevonden, die op basis van onze producten uniforme plannen kan opstellen van hoge juridische kwaliteit”.

Onder de nieuwe samenwerking richt Captin een online internetomgeving in die medewerkers een volledig overzicht biedt van hun aandelen- of optiepositie, en het mogelijk maakt om deze instrumenten te verkopen of uit te oefenen. Daarbij zorgt Baker McKenzie ervoor dat de juridische documentatie waarop een werknemersparticipatieplan is gebaseerd, voldoet aan alle Nederlandse fiscale en arbeidsrechtelijke regels. Bovendien stemt het advocatenbureau de juridische documentatie optimaal af op de mogelijkheden die het online platform van Captin biedt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven