Tekort aan ict-juristen

Delen:

Beeld bij tekort ict juristenEr komt een nijpend tekort aan ict-juristen. “Binnen 18 maanden zijn zeker 25.000 privacy-specialisten nodig om het gebruik van data in lijn te brengen met de Europese vereisten,” zegt Bart Schermer, partner bij juridisch en public affairs adviesbureau Considerati, en universitair hoofddocent ICT-Recht aan de Universiteit Leiden.

Sinds januari 2016 hebben bedrijven en overheden al 4000 datalekken gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens Schermer heeft die hausse een groot tekort aan ICT-juristen blootgelegd.  

Deze golf toont de gebrekkige staat van het privacy-beleid bij Nederlandse ondernemingen en overheden aan, zegt Schermer. “Van de 25.000 benodigde specialisten om dat probleem op te lossen zijn er nu slechts 1.000 werkzaam, met name bij de grote multinationals. Dat leidt momenteel tot een goudkoorts onder privacy-adviseurs en een wildgroei aan privacy-gerelateerde opleidingen, waarvan het kennisniveau twijfelachtig is.”

Schermer ziet wel dat het onderwerp enorm in trek is bij jonge juristen. “Voor een grote groep rechtenstudenten is privacy nu het meest interessante deelonderwerp. Gelukkig maar, gezien het nijpende tekort aan toekomstige specialisten.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven