Telefoon gevallen in de auto? Laat liggen!

Delen:

Foto: Depositphotos

Blijf! Van! Die! Telefoon! Af!, krijgt menig aan zijn mobiel vastgeplakt kind van zijn ouders te horen. Na een arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is deze kreet ook van toepassing op automobilisten die een op de grond gegleden telefoon willen oprapen.

Een in Duitsland wonende vrouw kreeg een boete van 230 euro voor het vasthouden van een mobiele telefoon. Ze was daar in januari 2018 op betrapt toen ze op de A2 bij Geleen reed.
De vrouw ontkende niet dat ze de telefoon had vastgehouden, maar stelde dat ze hem had opgepakt toen hij van haar stoel was gegleden. Ze had hem snel gepakt en in haar tas gedaan, zonder de bedoeling om de telefoon te gebruiken. Ze heeft ook niet op haar telefoon gekeken of ermee gebeld.

Nul op het rekest

De vrouw is het er niet mee eens dat haar een sanctie wordt opgelegd die gelijk staat aan het bedienen van of bellen met de telefoon. Ze gaat in beroep tegen de beslissing van de officier van justitie, maar krijgt zowel bij de Limburgse kantonrechter als bij het hof Arnhem-Leeuwarden nul op het rekest.
Het hof stelt vast dat de vrouw de verboden gedraging heeft verricht en ziet geen bijzondere omstandigheden om de sanctie achterwege te laten of te matigen. “De omstandigheid dat de betrokkene de telefoon maar heel even heeft vastgehouden om deze op te pakken, is geen omstandigheid die aanleiding geeft af te wijken van de vastgestelde tarieven. Daarbij komt dat de telefoon is gevallen doordat de betrokkene deze op haar stoel had neergelegd, waar deze tijdens het rijden van af kon vallen. De gevolgen daarvan komen voor haar rekening.”

Stijging aantal boetes

Het aantal boetes voor bellen en appen achter het stuur is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2018 werden 80.000 automobilisten hiervoor beboet, zo blijkt uit een analyse van de CJIB-boetecijfers. Het leverde de schatkist ruim achttien miljoen euro op.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven