Thijmen de Niet (HBN Law & Tax) over vuurwerk

Student-stagiair van de week is Thijmen de Niet (HBN Law & Tax). Thijmen liep stage bij HBN Law & Tax. Wat hij onder meer ontdekt heeft is dat de zittingen daar er wel wat anders aan toe gaan dan in Nederland.

Delen:

Thijmen de Niet

Thijmen de Niet heeft financiële economie gestudeerd en studeert momenteel burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit. Hij verwacht in juni 2024 af te studeren. Hij liep stage bij HBN Law & Tax van september tot en met december 2022. 

Een stage op Curaçao! Dat is leuk! Hoe ben je daar gekomen?
Een aantal jaren geleden ben ik met mijn ouders op het eiland geweest en dat was een geweldige ervaring. Ik wist dus zeker dat ik nog een keer terug wilde gaan. Tijdens mijn bachelor kwam ik een stageadvertentie van HBN tegen op een platform van de universiteit. Perfect, dacht ik meteen!

Wat waren je verwachtingen vooraf?
Je hoort natuurlijk hier en daar wel verhalen dat er wat verschilletjes zijn met Nederland. Maar ik ging er eigenlijk van uit dat er vooral veel overeenkomsten zouden zijn. Veel mensen die op kantoor werken zijn namelijk gewoon Nederlands en iedereen die je tegenkomt spreekt Nederlands. Ik dacht dus: dat zal wel meevallen met die cultuurshock. 

Is werken op Curaçao heel anders dan in Nederland, voor zover je kunt beoordelen?
Het werk zelf is eigenlijk identiek, wat dat betreft merkte ik dus niet veel verschil. Maar ja, je werkt toch op een tropisch eiland, en dat is wel even wat anders dan Nederland. Dat betekent dat de weekenden eigenlijk een beetje voelen als mini-vakanties: dan lig je lekker op het strand en ik ging ook vaak duiken. Verder werd door kantoor op feestdagen en met de vrijmibo’s goed uitgepakt: typisch Curaçaos eten, live muziek en cocktails! 

Hoe verliep de sollicitatieprocedure?
Nadat ik mijn cv, motivatiebrief en cijferlijsten had gestuurd, was er een gesprek via Teams. Daarna kreeg ik te horen dat ik kon komen. Het regelen van een stagevergunning en alles wat daarbij komt kijken vergde wel wat meer werk, maar ook dat was uiteindelijk prima te doen. 

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
De zittingen. Die gaan er wel wat anders aan toe dan in Nederland. Er is veel ruimte om je verhaal te doen en dat leidt nog wel eens tot vuurwerk, waar ik natuurlijk mijn vingers bij af kon likken. Daarnaast had ik veel leuke medestagiaires waardoor er op kantoor nooit een saai of ongezellig moment was!

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Misschien had ik achteraf wel wat meer bij advocaten kunnen binnenlopen tijdens de pauze om ze vooral persoonlijk wat beter te leren kennen. En hoewel dat achteraf wel heel goed gelukt is, had ik in het begin misschien wat proactiever op dat vlak kunnen zijn. Ik heb wel geleerd dat zelf actie ondernemen heel belangrijk is als je er wat van wil maken.  

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? En je grootste succes?
Echt grote blunders had ik niet, maar je maakt natuurlijk wel fouten. Zo was mijn opmaak van memo’s niet altijd even netjes, waardoor je het overzicht kwijt kan raken. En soms was ik ook te zeker met adviezen en zei ik dingen als “het kan niet anders dan dat het dit is’’. En ja, daar hoef je bij advocaten natuurlijk niet mee aan te komen, want die laten van zo’n denkwijze niets heel. Mijn grootste succes is toch wel dat ik mee mocht schrijven aan pleitnota’s, conclusies, brieven en verzoekschriften waarbij ik veel verantwoordelijkheid heb gekregen. Als jouw werk een-op-een wordt overgenomen in de uiteindelijke versie van zulke documenten, ben je toch wel een beetje trots. 

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Absoluut. Daar heb ik geen twijfels meer over. Ik heb bij HBN door de ontzettend aardige en behulpzame mensen gezien hoe spannend, afwisselend en leuk de advocatuur is en het lijkt me fantastisch om na mijn studie ook aan de slag te gaan als advocaat!

 

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven