TikTok en privacy hand in hand?

Delen:

Wie kent het niet? De razend populaire TikTok-app. Een dansje hier, een comedy-sketch daar. Ook ik ben schuldig aan het urenlang bekijken van video’s. De vraag is hoe privacygericht het is voor kinderen.

TikTok is een socialemedia-app waar korte muziekvideo’s van ongeveer 3 tot 15 seconden gemaakt en gedeeld worden. Iedereen kan video’s maken. Van jong tot oud, van celebrity tot de gewone burger. Vanaf 2018 behoort TikTok tot de ‘grote vier’, dat bestaat uit YouTube, Snapchat, Facebook en Instagram.

De zorgen wat betreft de privacy zijn er al langere tijd. Begin 2019 is TikTok tot een schikking gekomen met de Amerikaanse consumentenwaakhond. TikTok zou illegaal persoonsgegevens van kinderen hebben verzameld zonder toestemming van ouders. TikTok vroeg wel om de geboortedatum bij het aanmaken van een account, maar daar kon makkelijk over gelogen worden. Dit was ook niet de eerste keer dat de app onder vuur lag. Uit onderzoek bleek dat de filmpjes van het voormalige TikTok, genaamd Musical.ly, makkelijk onderschept konden worden door kwaadwillenden, en dat er veel gebreken zaten in de privacybescherming van deze app. Ook zouden pedofielen door middel van een nepaccount, video’s van kinderen verzamelen. Niet alleen uit onderzoek blijkt dat er problemen zijn met de privacy, ook voormalige werknemers van de app laten zich negatief uit over de privacy van de app. Daarover meer in mijn stuk van volgende maand.

Nog een stapje verder

Sinds deze schikking heeft TikTok een aantal dingen veranderd. In eerste instantie is voor kinderen onder de zestien jaar de privéberichten standaard uitgeschakeld. Daarnaast kunnen ouders sinds april 2020 een eigen account aanmaken en deze verbinden met het account van hun kind. Zij kunnen via het ‘family pairing’ een limiet instellen op de hoeveel tijd dat hun kind op de app zit. Er is tevens een schakelaar waarbij bepaalde content die niet geschikt is voor kinderen wordt geblokkeerd. De verbinding met ouders kan het kind zelf verbreken, maar de ouders krijgen hier wel een notificatie van.

Maar de Autoriteit Persoonsgegevens wil nog meer onderzoek doen naar de privacy van kinderen. Zij worden door de wet gezien als ‘een kwetsbare groep’ en moeten dus nog beter beschermd worden. Ze gaan onderzoek doen naar of de app privacyvriendelijk is ontworpen en ingericht. Daarmede heeft de Autoriteit Persoonsgegevens vragen over of de informatie bij het installeren duidelijk is voor kinderen en of TikTok duidelijk uitlegt hoe ze de persoonsgegevens verzamelen, verwerken en gebruiken. Tot slot onderzoekt de Autoriteit Persoonsgegevens of toestemming van ouders vereist is als de persoonsgegevens van kinderen verzamelt, opslaat en verder gebruikt.

De woordvoerder van TikTok zegt dat zij volledig meewerken aan het onderzoek. De Autoriteit Persoonsgegevens verwacht later dit jaar een uitslag te hebben. Ik ben benieuwd wat de resultaten zijn. Ik houd jullie op de hoogte en daarmee ook mijn mening!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven