Tim van Opzeeland (Pot Jonker): Een stage is een opstap naar meer

Delen:

Tim van Opzeeland liep stage bij Pot Jonker Advocaten waar hij onlangs mocht beginnen als juridisch medewerker. “Ik vind het gaaf dat mijn stage heeft geleid tot mijn eerste baan. Een stage is een opstap naar meer!”

Tim van Opzeeland (24) rondde onlangs de master Internationaal en Europees belastingrecht aan de UvA en de master Ondernemingsrecht aan de Universiteit van Leiden af. Hij liep stage bij Pot Jonker Advocaten in Haarlem wat een opstap naar meer bleek te zijn!

Waarom heb je voor deze tijdelijke werkgever gekozen?
Ik was bewust op zoek naar een middelgroot advocatenkantoor. Ik wilde niet een van de vele stagiaires zijn, maar juist door middel van goede begeleiding veel leren en ervaren of de advocatuur echt bij mij paste. Ik woon in Haarlem, waardoor Pot Jonker Advocaten voor mij een bekende naam was en daarnaast had een kennis van mij ervaren hoe leerzaam het was om bij Pot Jonker stage te lopen.

Wat waren je verwachtingen vooraf?
Het opdoen van werkervaring in uiteenlopende rechtsgebieden sprak mij erg aan. Evenals het direct kunnen meekijken in de dagelijkse praktijk van een advocaat. Bij Pot Jonker deel je als stagiair altijd een kamer met een ervaren advocaat, waardoor je echt een inkijkje in de advocatuur krijgt.

Hoe verliep de sollicitatieprocedure?
De sollicitatieprocedure verliep heel soepel. Naar aanleiding van mijn brief met cijferlijst en cv werd ik op zeer korte termijn uitgenodigd voor een gesprek. Dit gesprek met twee advocaten was een prettig gesprek en snel daarna hoorde ik dat ik bij Pot Jonker stage mocht komen lopen.

Wat zul je nooit meer vergeten van jouw stage?
Het bijwonen van zittingen zal ik niet vergeten. Toen ik de advocaten en de rechters aan het werk zag, de manier waarop ze de interactie met elkaar aangingen en de advocaten hun pleidooi hielden, was ik echt onder de indruk. Maar ook bijeenkomsten met cliënten, waarin ik ook inhoudelijk betrokken werd, waren erg leerzaam.

Zijn er dingen die je achteraf anders aan zou pakken?
Je krijgt bij Pot Jonker alle ruimte om jezelf te ontwikkelen, maar het is wel aan jou om daar initiatief in te tonen en richting aan te geven. Achteraf had ik zelf misschien meer achter opdrachten vanuit specifieke rechtsgebieden kunnen aangaan. Logischerwijs opdrachten vanuit ondernemings- en insolventierecht, die goed hadden aangesloten bij mijn master. Het was vanaf het begin af aan best druk, daardoor duurde het even voordat ik zelf op advocaten afstapte.

Wat was jouw grootste blunder tijdens jouw stage? En grootste succes?
Echte blunders heb ik naar mijn weten niet gemaakt. Anders had ik dat vast gehoord tijdens de feedbacksessies. Als ik dan toch een blunder moet benoemen is het dat ik in het begin een enkele keer in tijdnood kwam bij het opleveren van een notitie, omdat ik het lastig vond om in te schatten hoeveel tijd iets zou kosten om uit te zoeken. Zelf heb ik het feit dat ik niet alle tenniswedstrijden heb gewonnen tijdens het Pot Jonker toernooi eigenlijk als grootste blunder ervaren!

Successen? Het grootste succes van mijn stage is dat ik geleerd heb verder te denken dan de vraag. Bij het schrijven van een notitie heb ik mijzelf getraind in het meewegen van alternatieve opties, zodat ik deze kon aanreiken wanneer bepaalde argumenten naar verwachting niet sterk genoeg zouden zijn.

Denk je op grond van jouw stage verder te gaan in dit beroep?
Ja, volmondig ja! Sterker nog, zoals gezegd ben ik recentelijk als juridisch medewerker gestart bij Pot Jonker Advocaten en vind ik het gaaf dat mijn stage heeft geleid tot mijn eerste baan. Ik kijk ernaar uit om nu mijn praktische kennis en ervaring verder uit te breiden in een voor mij redelijk nieuw rechtsgebied namelijk arbeidsrecht, meer te verkennen!

 

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven