Tinder swipet links voor criminelen – gebruikers in de VS kunnen strafblad van matches controleren

De bekende datingapp Tinder rekent voor eens en voor altijd af met criminelen. De komst van de nieuwe functie van Garbo stelt Amerikaanse gebruikers in staat om hun potentiële matches te screenen op onder andere veroordelingen, straatverboden en andere gevoelige informatie.

Delen:

beeld: Depositphotos

Tinder en andere datingapps die onderdeel uitmaken van Match Group, maken het straks hun gebruikers mogelijk om achtergrondcontroles uit te voeren op potentiële matches. Het bedrijf heeft namelijk flink wat geld geïnvesteerd in Garbo. Het is een bekende non-profitorganisatie die mensen in staat wil stellen om achtergrondcontroles uit te voeren met behulp van enkel en alleen hun voornaam en telefoonnummer of volledige naam. Dit houdt in dat Tinder haar gebruikers hun dates kan laten screenen op vrij vergaande details over hun criminele achtergrond.

Strijd tegen vrouwenmishandeling

De invoering van de nieuwe app komt niet geheel als een verrassing. Tinder is namelijk al langer bezig om vrouwen meer bescherming te bieden tegen mannen met verkeerde bedoelingen binnen de app. Blijkbaar loopt afspreken met een vreemde, waarvan je alleen een aantal foto’s hebt gezien, niet altijd succesvol af. De nieuwe functie klinkt wellicht leuk, maar kan drastische gevolgen hebben voor wie met succes een date kan krijgen via de app en wie niet. Garbo zegt dat het openbare gegevens en rapporten over geweld of misbruik verzamelt inclusief informatie over arrestaties, veroordelingen, straatverboden, intimidatie en andere gewelddadige misdrijven.

Bijzonder is overigens wel dat Garbo heeft gezegd dat het bedrijf geen aanklachten van drugsbezit bekend zal maken. Dit doen ze omdat er procentueel gezien meer Afro-Amerikaanse gedetineerden zijn met een veroordeling voor drugsbezit dan blanke gedetineerden. Het bedrijf zegt ook dat drugs gerelateerde overtredingen geen zinvolle voorspelling zijn van ‘gendergerelateerd geweld’. Of de app alleen screent op mannen met een strafblad en of dat ook voor vrouwen geldt, is niet bekend.

Een schone lei of toch niet?

Hoewel ik niet bepaald wakker kan liggen om een aantal nieuwe functies van een of andere datingapp, vind ik het wel interessant om te zien hoe er in Amerika vandaag de dag tegen privacy aan wordt gekeken. Daar waar iemand zijn strafblad in Nederland veelal verborgen blijft voor de rest van de samenleving, is dit in Amerika niet zo. Onder het mom van veiligheid kan je bijna alles over iedereen vinden. Wil iemand bekijken of een persoon een strafblad heeft, dan kan hij of zij dit relatief eenvoudig opvragen bij de dichtstbijzijnde rechtbank in de staat waarin deze persoon zich bevindt.

Met deze nieuwe functie kan je zelfs via een privaat bedrijf middels een eenvoudige aanvraag te zien krijgen wat iemand op zijn kerfstok heeft. Heb je eenmaal een strafblad, maar heb je na al die jaren je leven volledig omgedraaid, dan zal je toch wat anders moeten verzinnen als het aankomt op daten. En wie weet, misschien dat de Tinder bio ‘gepassioneerde en vriendelijke bankovervaller’ wel in de smaak valt bij de andere gebruikers.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven