Overstap van de week

Titiaan Keijzer (De Brauw Blackstone Westbroek): gefascineerd door ondernemingsrecht

Titiaan Keijzer

Overstap van de week is Titiaan Keijzer. Keijzer is recent gestart als advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek. Hiervoor was Keijzer werkzaam als promovendus bij de sectie Ondernemingsrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Voelt u zich al thuis op uw nieuwe kantoor?
Veel dank! De eerste weken zijn uitstekend bevallen, met verschillende kennismakingsactiviteiten met nieuwe collega’s, momenten van herkenning met oude bekenden en interessante eerste zaken. De samenwerking voelt heel fijn, ondanks het feit dat wij nu vanuit huis werken als gevolg van het coronavirus. Hopelijk blijft iedereen gezond en kunnen wij spoedig weer naar kantoor!

Welke argumenten hebben u overtuigd om voor De Brauw Blackstone Westbroek te kiezen?
Graag wil ik mijzelf verder bekwamen in de toepassing van het recht in de praktijk. Op het gebied van het ondernemingsrecht, waar mijn proefschrift op ziet, maar ook bij de andere praktijken van De Brauw spat de passie voor en kennis van het recht er vanaf. Dat is heel inspirerend. Daarnaast trokken het profiel van kantoor en de betrokkenheid bij baanbrekende, grensoverschrijdende zaken mij sterk aan. Overigens was ik in 2014 studerend medewerker bij de fiscale afdeling van De Brauw. In die zin voelt deze stap meer als thuiskomen dan als volledig nieuwe ervaring.

De Brauw Blackstone Westbroek zal blij zijn met zo’n aanstormend talent in het Nederlandse en internationale ondernemingsrecht. Waar gaat uw proefschrift over?
Mijn proefschrift gaat over dual class-aandelenstructuren. Dit zijn mechanismen die de ene investeerder per aandeel meer stemmen toekennen dan de andere. Het proefschrift ziet, anders gezegd, op de vraag wie de controle uitoefent bij de beursvennootschap. In de VS zijn dual class-aandelen een vrij bekend fenomeen: onder andere Google en Facebook kennen een dergelijke structuur. In Nederland heeft DSM in 2006 geprobeerd een verwant instrument in te voeren, maar onder druk van hedge funds en na een procedure bij de Ondernemingskamer ging dat plan van tafel. Daarna zijn er nog verschillende ontwikkelingen geweest, maar een meeromvattende analyse over het onderwerp ontbrak. Met Hélène Vletter-van Dort en Maarten Kroeze als bezielende promotoren hoop ik binnenkort in die leemte te kunnen voorzien.

Waarom vindt u het ondernemingsrecht zo boeiend?
Een scherpzinnig journalist van de Financial Times merkte ooit het volgende op:

“The advantage of a dual-class share structure is that it protects entrepreneurial management from the demands of ordinary shareholders. The disadvantage of a dual-class share structure is that it protects entrepreneurial management from the demands of ordinary shareholders.”

Het ondernemingsrecht staat bol van zulke paradoxen. Dat fascineert mij enorm.

Wat zou u zijn geworden als u niet de advocatuur ingegaan was?
Als ik niet voor de advocatuur zou hebben gekozen was ik met veel plezier actief gebleven in de wetenschappelijke beoefening van het ondernemingsrecht, in Nederland of elders. Bij de Erasmus Universiteit had ik het onder Kid Schwarz in ieder geval erg naar mijn zin. Overigens zal ik bij de Erasmus Universiteit scripties blijven begeleiden en worden wetenschappelijke activiteiten vanuit kantoor gestimuleerd. Wat dat betreft is dit het beste van twee werelden. Mocht ik geen juridisch beroep kunnen kiezen, dan zou ik geprobeerd hebben nog meer te halen uit mijn grote hobby: wielrennen.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Recente vacatures

Recente vacatures