Toeslagenaffaire raakt ook rechtsbijstand

Delen:

Sinds de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst kiezen meer mensen voor een rechtsbijstandsverzekering die ook belastingconflicten dekt. Dat blijkt uit onderzoek door de vergelijkingssite Rechtsbijstandverzekering.nl onder 1200 Nederlanders.

Bij het kiezen van een rechtsbijstandverzekering kan de cliënt een keuze maken uit het soort conflicten dat hij verzekeren. Uit het onderzoek Rechtsbijstandverzekering.nl blijkt dat de afgelopen maanden 25 procent  koos voor een dekking die juridische hulp biedt bij conflicten met de Belastingdienst. In 2018 was dat nog 8 procent en in 2019 25 procent.

Minder vertrouwen

Van de mensen die kiezen voor ‘belastingdekking’ deed 60 procent dat omdat ze door de kindertoeslagaffaire minder vertrouwen hebben in de Belastingdienst.

Kasper de Wijs
Kasper de Wijs

Het onderzoek is gedaan door Rechtsbijstandverzekering.nl zelf, licht oprichter Kasper de Wijs toe aan de redactie van Mr. “We hebben het onderzoek uitgevoerd onder 1200 Nederlanders die een rechtsbijstandverzekering hebben aangevraagd,” zegt De Wijs. “Enerzijds is het een kwantitatief onderzoek waar we via verzekeraars inzicht krijgen in de modules waarvoor cliënten kiezen bij het aanvragen van een rechtsbijstandverzekering.”

Gemigreerd

Voor het onderzoek maakte de website gebruik van kwantitatieve gegevens over meerdere jaren, waarbij we ook gebruik is gemaakt van data die Rechtsbijstandverzekering.nl eerder in bezit had en die later zijn gemigreerd naar één website. De Wijs: “Daardoor weten we de stijging voor de module Belasting.”

Duizenden ouders

Daarnaast heeft Rechtsbijstandverzekering.nl in januari en februari 2020 aan bezoekers gevraagd waarom ze kozen voor de belastingmodule. Daaruit kwam de toeslagenaffaire vaak naar voren.

Orde op zaken

De toeslagenaffaire draait om fouten van de Belastingdienst met het toekennen, stopzetten en terugvorderen van kinderopvangtoeslag. Daardoor zijn duizenden ouders het slachtoffer geworden. Staatssecretaris Menno Snel moest in december aftreden omdat de Tweede Kamer het vertrouwen had verloren dat hij orde op zaken zou kunnen stellen. Met Hans Vijlbrief en Alexandra van Huffelen zijn twee opvolgers benoemd.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven