Top 50 Nederlandse advocatuur

Delen:

Ook dit jaar presenteert Mr. het overzicht van de top 50 advocatenkantoren in Nederland, gemeten naar aantal advocaten. Na een kortstondige teruggang in 2014 was er in 2015 weer ruimte voor groei en in 2016 is die lijn doorgezet. Het aantal advocaten bij top 50 kantoren groeide met 1,5 procent wat met name te danken is aan de top 10 die een stijging van ruim 10 procent liet zien.

Consolidatievrees

Van de al jaren boven de advocatuur hangende consolidatieverwachting, of consolidatievrees, was ook dit jaar niets te merken. Geen fusie tussen middelgrote kantoren, geen spelers van formaat die het veld moesten ruimen. Toch is er voor geoefende kijkers de top 50 een aantal interessante ontwikkelingen waar te nemen.

AKD

De top 10 neemt dit jaar het voortouw en zorgt met een groei van bijna 100 advocaten − ofwel ruim 10 procent − voor de positieve cijfers die Mr. nu kan presenteren. Fier bovenaan staat nog altijd De Brauw Blackstone Westbroek, dat het totaal met twee advocaten verhoogt naar 312 advocaten. Maar het topkantoor mag achterom gaan kijken met snelle stijgers als AKD (+28 advocaten), Loyens & Loeff (+17) en Van Doorne (+11). Met name de explosieve groei van AKD is opvallend.

Stellicher

Vanaf plaats 10 is het beeld gemengder, met significante dalingen voor CMS (-12), Ploum Lodder Princen (-13, na een stijging van 7 in 2015) en Hekkelman, dat met 17 advocaten de grootste daling voor zijn rekening nam. Dit laatste kwam echter door de scheiding tussen de Arnhemse en Nijmeegse vestigingen van het kantoor, waarbij de Arnhemse tak de dienstverlening heeft voortgezet onder de naam Stellicher advocaten.

Regionale vestigingen

Vorig jaar al werd de vraag gesteld hoe lang het model van kantoren met meerdere regionale vestigingen houdbaar is. Regionale kantoren lijken in hun strijd met randstedelijke giganten met één kantoor opnieuw aan het kortste eind te trekken: Van Diepen Van der Kroef kromp met 6 advocaten, Dommerholt zakte met 8 advocaten naar de 42e plek en Boels Zanders zag netto 6 advocaten vertrekken. Prijs en kwaliteit lijken het definitief te winnen van afstand in de zoektocht naar een geschikte advocaat.

Groeien of snoeien

Ook opvallend is een aantal nieuwkomers: Jones Day is een van de nieuwe Angelsaksische dependances die de afgelopen jaren in Amsterdam is neergestreken (naast Osborne Clarke, nog niet in de top 50). Het kantoor zag het aantal advocaten met ruim een derde toenemen naar 42. Ook Rutgers & Posch, in 2013 opgericht als boutique, mag zich inmiddels met 36 advocaten meten met de 50 grootsten van Nederland.

Al met al geeft de top 50 een beeld dat al langer ingezet is in de Nederlandse topadvocatuur:  het is groeien of snoeien. De grootste kantoren namen allen in omvang toe en de herschikking in het middensegment is ingezet. Misschien volgt volgend jaar dan warempel die stoelendans die door velen al jaren wordt voorspeld…

Een aantal stijgers en dalers komt aan het woord in het artikel in Mr. Magazine op 7 februari.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven