Topdrukte in notariaat door overdrachtsbelasting

Het blijft maar druk in het notariaat: in het eerste kwartaal van 2021 hebben notarissen opnieuw een recordaantal akten gepasseerd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_6776122_s-2019-handtekening-467ab3cd
foto: Depositphotos

Uit cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) blijkt dat notarissen in het eerste kwartaal ruim 490.000 akten passeerden. Dat zijn er 50.000 meer dan een jaar eerder, een stijging van 11,4 procent. Vorig jaar steeg het aantal akten in het notariaat ook al tot recordhoogte.

Overdrachtsbelasting

Het overgrote deel van het aantal opgemaakte akten in het eerste kwartaal betreft overdrachten van onroerend goed en hypotheken: deze zijn respectievelijk 12.000 en 22.000 keer vaker gepasseerd.
Volgens de KNB zijn de gewijzigde tarieven voor de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 én per 1 april 2021 de aanleiding voor de topdrukte. Tot 1 januari leverde de eerste wijziging vooral voordeel op voor beleggers, daarna voor starters op de woningmarkt. Starters betalen sinds 1 januari geen overdrachtsbelasting meer over de aankoopsom van een woning. Dat was twee procent. Per 1 april is die vrijstelling beperkt tot een woningwaarde van 400.000 euro.

Over hoogtepunt heen

De topdrukte in de vastgoedpraktijk lijkt wel over zijn hoogtepunt heen. Ruim een derde van het aantal respondenten dat meedeed aan onderzoek van de KNB geeft aan dat het aantal nieuwe zaken in de vastgoedpraktijk afgelopen maand is afgenomen. Bij 40 procent bleef dat aantal gelijk, bij 22 procent nam het toe.

Meer bv’s en samenlevingscontracten

Het aantal nieuw opgerichte bv’s en samenlevingscontracten steeg flink. Er werden afgelopen kwartaal zo’n 19.500 nieuwe bv’s opgericht, een stijging van 21 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Het aantal samenlevingscontracten steeg met 40 procent, tot bijna 14.000 akten.
Het aantal testamenten dat werd geregistreerd bij de KNB is ongeveer hetzelfde als dat in het eerste kwartaal van vorig jaar (76.000).

Reclamecampagne

Het aantal levenstestamenten nam met ruim vijf procent af, van ruim 43.000 in het eerste kwartaal van 2020 tot bijna 41.000 dit jaar. Wel vertoonde het aantal levenstestamenten in maart een stijgende lijn ten opzicht van februari: er werden er maar liefst 22 procent meer opgemaakt. Volgens de KNB is dat onder meer het gevolg van de reclamecampagne ‘Teken vandaag voor morgen’.

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top