Traineeprogramma Rechtspraak!

Rond jij dit jaar je masterstudie rechten af, of ben je in de afgelopen twee jaar afgestudeerd? Wil je een slimme eerste stap zetten in jouw carrière en wil jij je inzetten voor een rechtvaardige samenleving? Wil je kennismaken met verschillende rechtsgebieden en jezelf ontwikkelen tot een kundige en veelzijdige juridisch professional met een waardevol netwerk? Wil jij werken bij een werkgever die het belangrijk vindt dat je je thuis voelt bij ons? Dan is het Traineeprogramma Rechtspraak iets voor jou!

Delen:

Wat je gaat doen

Tijdens het tweejarige traineeprogramma ga je aan de slag als juridisch professional bij een van de elf rechtbanken of vier gerechtshoven. Je doet ervaring op in verschillende rechtsgebieden (strafrecht en civiel- of bestuursrecht) binnen het gerecht waar je komt te werken. Je schrijft bijvoorbeeld mee aan conceptvonnissen en helpt zaken voor te bereiden. Je maakt kennis met partners, binnen én buiten de Rechtspraak en bouwt een waardevol netwerk op. Daarnaast werk je aan je eigen competenties met hulp van professionals uit het vak. Je neemt deel aan een uniek programma helemaal gericht op jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je komt in aanraking met complexe vraagstukken en bijvoorbeeld projectmatig werken, en volgt een variëteit aan cursussen en trainingen. Kortom: een veelzijdig programma om jezelf breed te ontwikkelen; de kickstart van jouw carrière als juridisch professional.

Het Traineeprogramma Rechtspraak

Jaar 1

Het traineeprogramma start met een introductie bij het opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie: SSR (Studiecentrum Rechtspleging). Daar leer je ons, andere trainees en je begeleiders kennen. Je maakt een start met je eigen persoonlijke ontwikkeltraject, volgt inhoudelijke cursussen en neemt deel aan werkbezoeken. Na de introductie ga je samen met een andere trainee aan de slag binnen een rechtbank of gerechtshof. Onder begeleiding van een ervaren jurist werk je binnen een van de teams strafrecht. Je ondersteunt de rechter bij voorbereiding van zaken, maakt aantekeningen tijdens zittingen en schrijft conceptvonnissen.

Jaar 2

In het tweede jaar bepaal je jouw eigen route. Ga jij voor bestuursrecht en verdiep jij je bijvoorbeeld in belastingrecht, omgevingsrecht of vreemdelingenrecht? Of heeft civiel recht jouw voorkeur en ontwikkel jij jouw kennis in bijvoorbeeld handelsrecht, kantonrecht, of familie- en jeugdrecht. Je analyseert juridische vraagstukken en leert deze door logisch redeneren op te lossen. Je ontwikkelt je tot een volwaardig gesprekspartner voor de rechter. Ook in het tweede jaar volg je diverse trainingen en cursussen.

Werkbezoeken en inspiratiesessies

Tijdens het traineeprogramma krijg jij de uitgelezen kans om bij het begin van jouw loopbaan direct een waardevol netwerk op te bouwen, binnen én buiten de Rechtspraak. Regelmatig ga je op werkbezoek bij ketenpartners en andere organisaties, zoals het Openbaar Ministerie, politie, de Raad van State of het Pieter Baan Centrum, en vragen we inspirerende gastsprekers om jullie meer te vertellen over hun ervaringen.

Na het Traineeprogramma Rechtspraak

Na afronding van het traineeprogramma ben je in staat om complexe juridische vraagstukken te doorgronden, je kunt goed schrijven, projectmatig werken en hebt jezelf ontwikkeld tot een kundige en veelzijdige jurist met een breed netwerk. We gaan vervolgens graag met jou in gesprek over de loopbaanmogelijkheden, binnen óf buiten de Rechtspraak.

Wat we je bieden

 • Een programma waarin jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling centraal staat.
 • Werk dat maatschappelijk relevant is; wat je doet, doet ertoe. Bij bovendien een unieke werkgever;
 • Een mooie combinatie van ‘learning on the job’ en leeractiviteiten.
 • Werkervaring opdoen in verschillende rechtsgebieden.
 • Begeleiding van ervaren juristen en een eigen mentor.
 • Samenwerken met mede-trainees bij de andere gerechten.
 • De kans om de Rechtspraak en onze ketenpartners te leren kennen.
 • Een waardevol netwerk opbouwen aan het begin van je carrière; binnen en buiten de Rechtspraak.

Arbeidsvoorwaarden

 • Een salaris van € 3.119,04 bruto per maand op basis van 36 uur per week
 • Een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor 25 maanden, voor minimaal 32 uur per week
 • Verlof van 144 uur + 21,6 Individuele Keuze Budget (IKB)-uren
 • IKB-budget van 16,37% van je salaris. Hier zit vakantiegeld en het 13e maand salaris in.
 • Vergoeding woon-werkverkeer
 • De mogelijkheid om thuis te werken
 • Je valt onder de CAO Rijk. Hierdoor kun je ook gebruik maken van het Individueel Keuze Budget (IKB). Dit budget kun je bijvoorbeeld gebruiken voor extra verlofuren of voor de aanschaf van een fiets voor woon-werkverkeer.

Wie je bent

Het Taineeprogramma Rechtspraak is iets voor jou als je:

 • Maatschappelijk betrokken bent. Je vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de samenleving en anderen te helpen. Je bent nieuwsgierig, leergierig en staat open voor afwijkende meningen.
 • Omgevingsgericht bent en kunt samenwerken. Een externe blik is nodig om de rechtzoekende en de samenleving zo goed mogelijk van dienst te zijn. Je kunt je verplaatsen in anderen, maakt makkelijk contact en bent tactvol. Je kent jezelf goed, kan omgaan met kritiek en laat je waar nodig bijsturen.
 • Resultaatgericht en enthousiast bent. Je wilt een bijdrage leveren aan een  oplossing waar partijen echt iets aan hebben. Je bent enthousiast en gemotiveerd om bij te dragen aan tijdige en effectieve rechtspraak. Daarbij horen ook initiatief nemen, lef hebben en deadlines halen.
 • Analytisch bent. Je komt snel tot de kern, legt de juiste verbanden en houdt bij jouw analyse rekening met verschillende invalshoeken.
 • Communicatief bent. Een goede uitdrukkingsvaardigheid (mondeling en schriftelijk) is nodig om zaken helder te verwoorden in contacten met partijen en om uitspraken te schrijven die begrijpelijk zijn voor de rechtzoekende of de verdachte.
 • Breed inzetbaar en flexibel bent. Je kunt schakelen tussen verschillende rechtsgebieden en taken. Stuit je op weerstand of onverwachte omstandigheden, dan kun je overschakelen op een andere aanpak. Je bent bereid om je eigen opvattingen bij te stellen op basis van nieuwe inzichten.

Solliciteren en selectieprocedure

 • Solliciteren kan tot en met 13 augustus 2023.
 • We vragen je het online sollicitatieformulier in te vullen. Je hoeft geen CV of motivatiebrief aan te leveren.
 • Bij aanmelding geef je aan bij welk gerecht je graag wilt werken.
 • Een assessment is onderdeel van de selectieprocedure.
 • Voor deze functie is het overhandigen van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) bij indiensttreding een vereiste.
 • Verder kan een online screening, bijvoorbeeld via sociale netwerken onderdeel zijn van de sollicitatieprocedure, evenals een referentie- en diplomacheck.
 • Reageren kan makkelijk via onderstaande sollicitatiebutton!
 • Het Traineeprogramma Rechtspraak start op maandag 6 november 2023.

De Rechtspraak werkt voor iedereen en juist dát maakt ons werk zo uniek. Het maakt ons niet uit waar je in gelooft, waar je vandaan komt en van wie je houdt. De Rechtspraak wil een diverse organisatie zijn, omdat meer diversiteit bijdraagt aan nog betere rechtspraak.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven