Trump van Twitter verwijderd: welke voorwaarden zijn er geschonden?

Sociale media en Donald Trump: een combinatie die in de afgelopen jaren heeft geleid tot veel media-aandacht. Sinds 8 januari, een paar dagen na de bestorming van het Capitool in Washington, speelt Twitter hierbij geen rol meer.

Delen:

Dat de (inmiddels) ex-president en zakenman gebruik maakt van sociale media zal niemand meer verbazen. Op Wikipedia is er zelfs een heel artikel gewijd aan de relatie tussen de twee. In januari koos Twitter ervoor het account van Donald Trump te verwijderen. Deze actie leidt tot vragen met een juridisch karakter: wat betekent dit en welke voorwaarden zou hij precies geschonden hebben?

Kort na het verwijderen van het account van Trump heeft Twitter een statement naar buiten gebracht. In dit statement gaf Twitter aan dat Trump permanent van het medium is verwijderd. In het statement dat Twitter over de situatie van Trump naar buiten bracht stelde het bedrijf vast dat de verwijdering van Trump gebaseerd werd op twee tweets (te vinden in het statement). Allereerst stelde Twitter vast dat er constante spanningen in de VS bestaan en dat er een nieuwe wereldwijde discussie woedde over de mensen die op 6 januari het Capitool in Washington bestormden. Om deze reden zouden de tweets moeten worden gezien in een context waarbij ze gebruikt werden om tot geweld aan te zetten, waarbij mede werd afgegaan op de tweets van Trump in de voorgaande weken.

Bij het lezen van de tweets in de hiervoor genoemde context stelt Twitter dat de inhoud van de tweets in strijd is met hun zogenoemde ‘Glorification of Violence Policy’. Het doel van dit beleidsdocument is volgens Twitter het voorkomen van de glorificatie van geweld, wanneer dit anderen tot geweld aan kan zetten. Vervolgens oordeelt het platform dat het zeer waarschijnlijk is dat deze tweets mensen hebben geïnspireerd om deel te nemen aan de bestorming van het Capitool.

Oordeel Twitter roept vragen op

Het oordeel van Twitter is voorzien van een uitgebreide motivering, maar roept ook vragen op. Bij de factoren die Twitter noemt in haar beoordeling wordt veelvuldig gewezen op de potentiële interpretatie van de bewoordingen van Trump. Hierbij kun je je afvragen in hoeverre iemand verantwoordelijk gesteld zou moeten worden voor de interpretatie van diens bewoordingen door anderen, en bij wie het oordeel ligt dat er ook echt een overtuigende link is tussen bepaalde uitingen en een interpretatie daarvan als een aanzetting tot geweld. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat de discussie over de toelaatbaarheid van bepaalde meningen op het wereldwijde web nog een lange tijd gevoerd zal worden. Trump laat het in ieder geval niet afweten: hij heeft laten weten te overwegen om zelf een online platform op te richten.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven