Tuchtrecht maakt advocatenbijdrage NOVA weer duurder

Delen:

geld1
Foto: Pixabay

Door de toenemende kosten van tuchtrechtspraak zijn advocaten volgend jaar een hogere bijdrage kwijt aan de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). In 2020 betalen advocaten in de categorie 1 een bedrag van 973 euro, in categorie 2 is dat 319 euro.

De advocaten betalen 104 respectievelijk 34 euro meer, een stijging van 12 procent. Vorig jaar steeg de bijdrage met 9,5 procent.

Doorberekening

Het College van Afgevaardigden van de NOvA heeft het Besluit financiële bijdrage 2020 vastgesteld op 10 december. De stijging is hoofdzakelijk het gevolg van de doorberekening van de kosten van tuchtrechtspraak. Voor de jaren 2021/2022 verwacht de NOvA een lagere stijging.

De kostenverhoging kan, net als in voorgaande jaren, op kritiek rekenen vanuit de advocatuur. Zo vraagt Marco Bos (Advocatenkantoor Bos) zich op Twitter af: “Bij elke tuchtveroordeling zie ik toch ook altijd forse proceskostenveroordelingen?” En Janbart Kalk (Kalk en Ural Advocaten) meldt: “12 procent verhoging, toch mooi dat jullie geregeld hebben dat de puntenvergoeding van Sander Dekker met 11 procent omhoog gaat. Ik betaal jullie verhoging wel zodra het geld daadwerkelijk door de Raad voor Rechtsbijstand wordt uitbetaald… Ergens in 2021.” Ook Sidney Smeets (Spong Advocaten), Minou Woestenenk (Woestenenk Legal) en Rogier Hörchner (Hörchner Advocaten) zijn verontwaardigd.

Kostenveroordeling

Als de advocatenbijdrage wordt verhoogd door toenemende tuchtrechtkosten, gaan vaak stemmen op om de tuchtveroordelingen en de kostenveroordelingen bij de Raden van Discipline en het Hof van Discipline te verhogen. Het gaat hier om forfaitaire bedragen, die niet kostendekkend zijn. Bij de Raad van Discipline kunnen advocaten een veroordeling van 1250 euro krijgen, bij het Hof van Discipline is dat bedrag 1500 euro. Ter vergelijking: bij de notariële tuchtrechter kan dat bedrag oplopen tot 3500 euro.

Drempel

Klagers betalen een griffierecht van 50 euro. Voor dat lage bedrag is gekozen om te voorkomen dat er een drempel wordt opgeworpen voor ontevreden cliënten. De Nederlandse Orde van Advocaten beschouwt de tuchtrechtspraak als een middel om de kwaliteit te waarborgen.

Uit de forfaitaire bedragen moeten niet alleen de tuchtcolleges betaald worden, maar ook het toezicht door de dekens.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven