Tuchtrechter: advocaat moet coach accepteren

Delen:

Illustratie: Pixabay

Het ging van kwaad tot erger met deze strafrechtadvocaat. Er volgde een dekenbezwaar. De Raad van Discipline (Den Haag) vindt nu dat de advocaat moet worden begeleid door een coach en die hij zelf mag betalen. Gaat hij in zijn proeftijd van twee jaar weer in de fout, dan volgt een schorsing.

De deken van de Orde van Advocaten Rotterdam kreeg maar geen vat op deze strafrechtadvocaat. In zijn communicatie naar dekens, rechters, officieren van justitie, andere advocaten en leden van de Orde ontbrak ieder fatsoen. Hij liet zich ongepast en onnodig laatdunkend over hen uit, en dat al sinds zijn stageperiode. Zijn gedrag werd zelfs steeds agressiever, in zijn taalgebruik en in zijn handelwijze. Zo liet hij poststukken per deurwaardersexploot betekenen aan het privéadres van de deken, wat deze als ‘onnodig intimiderend’ beschouwt. In gesprekken gebruikte de advocaat een ‘provocerende en gebiedende toonzetting’ en hij weigerde een camera uit te zetten als hij met de deken aan tafel zat. Opmerkingen tegen de deken als ‘Het is voor mij onvoorstelbaar wat een bord u voor uw hoofd heeft’ waren de druppel.

Met zijn optreden heeft de strafrechtadvocaat het vertrouwen in de advocatuur geschaad, en er volgt een dekenbezwaar. Ook de Raad van Discipline oordeelt dat de grenzen van het betamelijke ruimschoots zijn overschreden. De Raad legt de advocaat als voorgenomen maatregel een voorwaardelijke schorsing op met als bijzondere voorwaarde: begeleiding door een coach – een vrij unieke beslissing. De kosten daarvan zijn maximaal 7.500 euro (excl. btw) en dat mag de advocaat zelf betalen. Er geldt een proeftijd van twee jaar.

Er is al een advocaat gevonden die als coach wil optreden, voor 200 euro per uur. De advocaat moet de adviezen en aanwijzingen van zijn coach opvolgen, anders hangt hem alsnog schorsing boven het hoofd. Wel kunnen de advocaat en de deken nog laten weten wat zij van deze voorgenomen maatregel vinden. Een woordvoerder van de Raad van Discipline kan niet zeggen of dat al is gebeurd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven