Tuchtrechters advocatuur ernstig bezorgd

Delen:

Het vertrouwen in de tuchtrechtspraak en de kwaliteit dreigen in gevaar te komen. Dit jaar zien de tuchtrechters het aantal zaken wéér groeien en zij voorzien dan ook oplopende werkvoorraden en doorlooptijden. Dat in combinatie met de forse overheidsbezuinigingen op het budget van de raden zorgt voor grote onrust. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Hof en Raden van Discipline over 2011.

Er waren weer veel klachten over advocaten afgelopen jaar. Bij de Raden van Discipline kwamen er 1200 klachten binnen. Dat is ongeveer evenveel als in het recordjaar 2010 (1251 klachten).

Ongeveer een derde werd gegrond verklaard, waarvan 165 waarschuwingen, 83 berispingen, 28 voorwaardelijke schorsingen en 51 onvoorwaardelijke schorsingen. In tien gevallen werd de advocaat ‘van het tableau geschrapt’. Dat zijn er vier meer dan in 2010.

De meeste klachten gaan over ondermaatse dienstverlening en ook veel gaan over communicatie met de cliënt en gedrag.

Het Hof van Discipline kreeg met een groeiende stroom nieuwe zaken te maken. Afgelopen jaar 324 zaken waar in 2010 dat er nog 293 waren. De toename is waarschijnlijk een gevolg van de recordstijging bij de Raden in 2010.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven