Tweede Kamer wil extra investeringen in stelsel gefinancierde rechtsbijstand

Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt er vanaf 2022 jaarlijks 154 miljoen euro extra geïnvesteerd in het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand. Daarmee zouden aanbevelingen van de commissie Van der Meer alsnog worden uitgevoerd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Tweede Kamer wil extra investeringen in stelsel gefinancierde rechtsbijstand - Mr. online
Foto: Robert Anasch/Unsplash

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen van SP en DENK die het kabinet oproept om alles in voorbereiding te brengen om per 1 januari 2022 jaarlijks 127 miljoen (ex btw, dus 154 miljoen) extra in de gefinancierde rechtsbijstand te investeren. Al eerder riep de Kamer met een motie van GroenLinks en PvdA het kabinet op om structureel ‘voldoende middelen’ vrij te maken voor de sociale advocatuur, ‘in de geest van het advies van de Commissie van der Meer’. Die oproep is met de motie van SP/DENK verder geconcretiseerd.

Perspectief

“Eindelijk komt de noodzakelijke investering in het stelsel er. Dat is goed nieuws voor sociaal advocaten én voor rechtzoekenden”, zegt Bernard de Leest, AR-lid en portefeuillehouder gefinancierde rechtsbijstand. “Het vooruitzicht op een redelijke beloning is de lucht die deze advocaten zo hard nodig hebben. We gaan over de uitvoering van de motie graag in gesprek met de minister.” De motie roept het kabinet op om samen met de advocatuur en de Raad voor Rechtsbijstand voorbereidingen te treffen en alles in gereedheid te brengen voor uitvoering per 1 januari 2022.

Rechtsbescherming

Sociaal advocaten en daarmee de rechtsbescherming van on- en minvermogende rechtzoekenden staan al jaren fors onder druk, aldus de Nederlandse Orde van Advocaten. Zaken zijn ingewikkelder geworden en advocaten zijn structureel meer uren kwijt dan worden vergoed. Hierdoor stoppen steeds meer sociaal advocaten met hun praktijk, waardoor het voor rechtzoekenden steeds moeilijker wordt een geschikte advocaat te vinden. De NOvA en de specialisatieverenigingen vroegen al eerder dringend om investeringen in het stelsel.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top