Tweede studie: waarom wel/niet?

Delen:

beeld: Depositphotos

Iedereen zou wel een extra diploma waarderen. Maar waarom zou je jezelf dat aandoen? Of valt het allemaal wel mee? Ik heb twee studenten aan de VU gevraagd waarom zij hebben gekozen voor een tweede studie en of ze tips hebben voor andere studenten die overwegen hetzelfde te doen.

Veel studenten kiezen ervoor om twee opleidingen tegelijk te doen. En op de rechtenfaculteit komt dit nog het vaakst voor. Dat is ook vrij logisch, nu het recht aan bijna alles is te linken; ieder beroep heeft te maken met het recht. Recruiters hebben vaak te maken met het arbeidsrecht, maar hebben dikwijls een andere academische achtergrond. Zo ook voor schrijvers met het auteursrecht of ambtenaren met het staats- of bestuursrecht. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Veel van de voorgenoemde professionals hebben vaak geen dubbele opleiding genoten in het verleden. De vraag die mij dan binnen schiet is: is daar nu wel behoefte aan de kant van de toekomstige werkgever? Of is het een effect van de huidige arbeidsmarkt? Wel is het duidelijk dat er veel meer van ambitieuze studenten wordt geëist qua studiedruk en er veel nadruk wordt gelegd op onderscheiding van de student door de werkgever. En zo zal de student ook braaf opvolgen natuurlijk. Één van de manieren om jezelf te onderscheiden is om je verdiept te hebben in andere materie dan het (Nederlands) recht.

Begonnen met een niet-juridische studie
Je hebt drie soorten “juridische dubbelstudenten”. De eerste is de student die bijvoorbeeld is begonnen met een niet-juridische studie en vervolgens besluit om Rechtsgeleerdheid erbij te volgen. Dennis Bakker (VU Amsterdam) is hier een voorbeeld van. Hij begon met de studie economie en bedrijfseconomie en ambieert een togaberoep. Daarvoor moest hij wel het zogeheten civiel effect behalen en vandaar de keuze voor rechtsgeleerdheid. Deze juridische bagage zal hem ten goede komen wanneer hij begint aan de master Fiscaal Recht, aldus Dennis.

Rechten, maar toch nog iets anders?
De tweede groep is de rechtenstudent die eerst begon met rechtsgeleerdheid en een geheel andere discipline erbij betrekt omdat hij of zij niet kan of wil kiezen. Dit hoeft inderdaad niet per se. Je kunt prima twee studies combineren in je carrière en het zal hoogstwaarschijnlijk ook nog zijn vruchten afwerpen in een later stadium. Voor in de toekomst kunnen bijvoorbeeld future technology studies interessant zijn om extra in te verdiepen. Denk hierbij aan blockchain-technologie of artificial intelligence. Dit lijken mij onderwerpen waar expertise goed uitkomt waardoor je als jurist later met de meest adequate oplossingen kunt komen.

Rechten plus rechten!
Ten slotte de derde groep. Deze groep bestaat uit rechtenstudenten die notarieel- of fiscaal recht naast rechtsgeleerdheid studeren. Luuk Admiraal (VU Amsterdam) koos bij aanvang van zijn derde jaar Notarieel Recht erbij te doen. Hij geeft aan dit vooral te doen voor verdieping in het goederenrecht en het ondernemingsrecht. Deze onderwerpen komen minder aan bod bij de bachelor Rechtsgeleerdheid op de VU, terwijl zijn ambities wel meer liggen in die richting. Luuk treft het erg op de VU met een “prettig overgangsregime” en het feit dat Notarieel Recht op de VU een hoog aangeschreven studie is volgens de Keuzegids Universiteiten 2018.

Het is voor hem mogelijk de extra vakken in het curriculum in één jaar te doen. Er zijn hier wel wat aandachtspunten waar Dennis en Luuk de toekomstige dubbelstudent van harte op willen attenderen: plan goed. Inventariseer goed naar welke extra vakken je moet volgen en of je vrijstelling kan krijgen voor bepaalde vakken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk je te beperken tot het schrijven van één scriptie in plaats van twee. Dennis kan wellicht vrijstelling verkrijgen voor bedrijfseconomische vakken. Luuk snoept sowieso al alle eerstejaarsvakken van Notarieel Recht af nu die overlappen met het eerste jaar van Rechtsgeleerdheid. De overgebleven vakken zijn met vakkundig planwerk (lees: samen met een studieadviseur) goed te doen in één extra jaar.

Het financiële plaatje
De laatste tip is het financiële aspect. Zoals veel van ons al weten is het instellingsgeld geen klein bedrag. Dit bedrag moet de student betalen als hij of zij een tweede bachelor of master wilt doen. Het gemiddelde instellingsgeld bedraagt zo’n 9000 euro. Deze financiële drempel heeft er al in 2016 voor gezorgd dat het aantal dubbelstudenten met een derde is gedaald van 33.000 naar 22.000.

Maar géén paniek: er is een manier om slechts het wettelijke collegegeld te betalen. Hiervoor moet de student zich voor de tweede bachelor of master gelijktijdig (of in ieder geval vóór het behalen van het diploma) met de eerste studie ingeschreven hebben. Hieronder een schema van www.iso.nl/studenten/tweede-studie voor meer duidelijkheid:

Bij scenario 4 gaat het kort gezegd om opleidingen in het onderwijs of de zorg. Als de tweede studie in één van die twee sectoren zitten hoef je ook geen instellingsgeld te betalen maar slechts collegegeld.
Met bovenstaande tips kom je al een aardig eind denk ik. Kijk dus eerst wat je ambities zijn en of een dubbele studie daarbij kan helpen. Plan vervolgens goed en neem een studieadviseur in de arm. Of het wat voor mij is, zo een dubbele studie, betwijfel ik. Ik heb het gevoel alsof de basis van Rechtsgeleerdheid voor mij solide genoeg is voordat ik begin aan een master. Ik ben wel erg benieuwd naar hoe jullie hierover denken. Laat het weten in de opmerkingen!

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Nieuwste berichten

Van onze kennispartners

Scroll naar boven