‘Uithuisgeplaatste kinderen en ouders moeten automatisch advocaat krijgen’

Elk kind dat door de Jeugdbescherming uit huis dreigt te worden geplaatst, moet automatisch bijstand van een gespecialiseerde advocaat krijgen. Dat geldt ook voor de ouders. Een motie van die strekking van ChristenUnie en de Socialistische Partij werd 19 mei Kamerbreed aangenomen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
‘Uithuisgeplaatste kinderen en ouders moeten automatisch advocaat krijgen’ - Mr. online
Foto: Depositphotos

Deze oproep aan de regering is niet nieuw. Juist omdat deze verplichte procesvertegenwoordiging er nu in veel gevallen nog niet is, schreef Sanne van Oers – lid van de algemene raad van de NOvA – in september 2021 een opiniestuk in de Volkskrant over deze uitbreiding van de rechtsbescherming van uithuisgeplaatste kinderen. “Een uithuisplaatsing is zo ingrijpend in het leven van een kind, dat goede rechtsbijstand daarbij niet mag missen”, aldus van Oers op de website van de NOvA. “Ik ben er daarom een groot voorstander van dat een uithuisplaatsing nooit kan zonder tussenkomst van de kinderrechter en bijstand van een advocaat, voor zowel het kind als de ouders.”

Toeslagenaffaire

De aangenomen motie volgt uit een debat over de uithuisplaatsing van kinderen uit gezinnen die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire. De Tweede Kamer drong opnieuw aan op vermindering van het aantal uithuisplaatsingen en riep het kabinet op tot hervorming van de jeugdbeschermingsketen. Vorig jaar adviseerde ook de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) om rechtsbijstand door een advocaat voor uithuisgeplaatste kinderen beter in de wet te regelen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top