Naam kantoor: Van Doorne N.V.
Datum oprichting: 1 november 1930 te Amsterdam
Naam oprichter: Pieter Willem van Doorne (geboren 25 maart 1896)
Aantal fee-earners toen en nu: Pieter van Doorne vestigde zich in 1930 als zelfstandig advocaat aan de Keizersgracht. De praktijk groeide gestaag: van twee advocaten in 1935 naar vier in 1936. Tussen 1950 en 1969 werkten er tussen de zeven en negen advocaten bij Van Doorne. In 1972 kwam de grote groei: van dertien naar twintig medewerkers en in 1980 liep dit op naar liefst 37. Anno 2020 bestaat Van Doorne uit circa 185 advocaten, notarissen en fiscalisten.
Met welke ambities is het kantoor opgericht en hoe zijn die in de loop der tijd veranderd?
Pieter van Doorne, zoon van een onderwijzersechtpaar, begon tijdens zijn militaire dienst met zijn studie rechten. Hij behaalde zijn kandidaats zonder ook maar een collegebank of hoogleraar in het echt gezien te hebben. Hij kon, na cum laude zijn doctoraal te hebben gehaald, hoogleraar strafrecht worden, maar koos voor de civiele advocatuur. Pieter van Doorne werkte als advocaat-medewerker bij mr. B. Terwindt in Amsterdam. Toen het compagnonschap te lang op zich liet wachten vertrok hij met drie pro-deodossiers en vestigde zich − ambitieus als hij was − op 1 november 1930 als zelfstandig advocaat aan de Keizersgracht. Het was de crisis van de jaren dertig; pro-deozaken werden niet gehonoreerd. Aanvankelijk had hij het zwaar. Zijn werkende vrouw zorgde voor het inkomen. Van Doorne kreeg op een gegeven moment van de rechtbank een aantal faillissementen toebedeeld. Daaruit vloeiden betalende cliënten voort en toen begon de praktijk te groeien. Dankzij het aangaan van langdurige relaties en de passie die Van Doorne stak in de zaken die hij kreeg, wist hij met energie, kennis en toewijding een praktijk met zakelijke cliënten op te bouwen en zijn gezin te onderhouden. Ondanks de crisis groeide het kantoor, had het oog voor inclusiviteit − met al snel een eerste vrouwelijke jurist als medewerker − en talentontwikkeling. ‘Van Doorne’ werd een gewaardeerde naam in de advocatuur. Wij kunnen met trots zeggen dat dit alles nog altijd in ons DNA zit.”
Wat was het belangrijkste moment in het bestaan van uw kantoor?
“De benoeming van Pieter van Doorne tot deken van de Nederlandse Orde van Advocaten, in 1955. Hij stelde als deken tot taak om pro-deozaken van overheidswege gehonoreerd te krijgen: dat lukte. En het was het begin van een lange traditie waarin het kantoor belangeloos een bijdrage levert aan de goede rechtspleging en rechtsorde in ons land. Dit is nog altijd een van onze strategische pijlers, bepalend voor de identiteit van kantoor. Ik ben er trots op dat Van Doorne de partners, maar ook de medewerkers, de ruimte geeft om hieraan bij te dragen en zich door dit soort functies te vervullen in te zetten voor de goede zaak.”
Wat was het hoogtepunt in het bestaan?
“Dat moet nog komen! We hebben prachtige dingen meegemaakt, maar ik zou het toch jammer vinden als we het hoogtepunt al hebben gehad.”
En wat het dieptepunt?
“Dat is persoonlijk leed; van een aantal zeer gewaardeerde kantoorgenoten hebben we veel te vroeg afscheid moeten nemen. Een sterfgeval van een kantoorgenoot voelt als het persoonlijk verlies van een familielid of goede vriend.”
Wat zijn de plannen en verwachtingen?
“Verder gaan op de strategische thema’s die we in nauwe samenspraak met onze cliënten doorontwikkelen.”
Hoe wordt het jubileum gevierd?
“Uitbundig! Het is belangrijk om samen oud worden te vieren. Iedere mijlpaal verdient aandacht. We zijn in dit leven passanten en geven de traditie door. Die continuïteit moet worden gevierd en gekoesterd. Een jubileum biedt daartoe alle gelegenheid.
In het voorjaar van dit jaar begonnen de voorbereidingen voor onze festiviteiten rond onze oprichtingsdatum van 1 november, de dag dat ons kantoor precies negentig jaar bestaat. Omdat corona veel impact had en heeft op veel van onze cliënten en kantoorgenoten, hebben we besloten om ons jubileumfeest voor onze relaties en kantoor naar volgend jaar te verplaatsen.”