Gezamenlijke oproep NOvA, NVSA en NVJSA: ‘Doe mee aan piketstaking!’

Delen:

foto: Pixabay

De Nederlandse Orde van Advocaten, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten ondersteunen de vanuit de strafrechtbalie gelanceerde oproep aan strafrechtpiketadvocaten om de eerste twee weken van januari geen piketdienst te draaien. Uit protest tegen de lage vergoedingen voor sociaal advocaten willen ze een krachtig signaal afgeven aan het kabinet.

Strafrechtpiketadvocaten moeten vóór dinsdag 1 oktober aan de Raad voor Rechtsbijstand hun verhinderdata vanaf 1 januari 2020 doorgeven. In de op sociale media gelanceerde oproep tot piketstaking zijn alle strafrechtpiketadvocaten opgeroepen om voor die datum op te geven dat ze van 1 januari tot en met 14 januari 2020 verhinderd zijn voor het strafpiket. Zo zullen er in deze periode onvoldoende piketadvocaten beschikbaar zijn voor de diensten en wordt “hopelijk goed zichtbaar dat een ordentelijke werking van het strafprocesrecht óók afhankelijk is van onze inzet en dienstverlening – iets wat in het huidige politieke klimaat maar al te makkelijk lijkt te worden vergeten”, aldus de NVSA.

Snel passende oplossing

“Minister Dekker blijft doof voor onze argumenten”, licht de NOvA haar steun aan de oproep toe. “Ondanks duidelijke aanbevelingen van diverse commissies (Van der Meer, Wolfsen, Barkhuysen) is er nog steeds geen sprake van een redelijke vergoeding voor de sociale advocatuur. De minister moet zijn verantwoordelijkheid voor een goede rechtsbescherming serieus nemen en ervoor zorgen dat snel een passende oplossing wordt geboden.”

De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) en ook de specialistenvereniging van migratie-advocaten SVMA en Vereniging Asieladvocaten en -Juristen Nederland (VAJN) lieten al weten de actie te steunen en roepen advocaten op tot een piketstaking, zodat voor de inbewaringstelling van vreemdelingen twee weken nauwelijks tot geen advocaten beschikbaar zullen zijn.

Het spel is uit

In de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid voor 2020 is geen extra geld uitgetrokken voor de sociale advocatuur. Maar volgens de Orde is 127 miljoen nodig om tot redelijke vergoedingen te komen, aldus deken Johan Rijlaarsdam: “Zelfs een oproep tot een overbruggingsmaatregel van 25 tot 30 miljoen euro gedurende een aantal jaren voor de groep sociaal advocaten die nu op omvallen staat wordt genegeerd. Dekker gaat gewoon door met zijn vage plannen.”

Volgens minister Dekker (Rechtsbescherming) moet het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand eerst maar eens slimmer worden georganiseerd, zodat het aantal zaken kan afnemen. En dan komt er “misschien ook wat ruimte” voor verhoging van de tarieven van sociaal advocaten van tien tot twintig procent, zo zei hij dinsdag 10 september tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Initiatiefnemer van de piketstakingsoproep Robert Malewicz (Cleerdin & Hamer Advocaten) gelooft er niet meer in. Zo twitterde hij: “Het politieke spel is uit. Geen nieuwe proefballonnen, geen “ik ga het fixen” en geen “ik ga graag met de advocatuur in gesprek”. Er is geen advocaat die daar nog intrapt.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven