De ChristenUnie is voorstander van invoering van een tijdelijke crisis- en hersteltaks voor grootverdieners die boven de Balkenende-norm zitten. Verhoging van de btw is een beter alternatief om het overheidstekort van 36 miljard euro terug te dringen, vindt de Nijmeegse hoogleraar belastingrecht Gerard Meussen.
Meussen: “Als het gaat om het op orde krijgen van de overheidsfinanciën, waarom zouden dan alleen de hogere inkomens daaraan moeten meebetalen? Bovendien zullen veel grootverdieners zo’n verhoging afwentelen op de werkgever, wat een opwaartse druk zal leggen op de omstreden bonussen. We hebben op te grote voet geleefd, te veel uitgegeven aan leningen, met overhypothekering de prijzen op de onroerend goedmarkt kunstmatig opgejaagd, denkend dat de bomen tot in de hemel zouden groeien.”
Het is volgens de hoogleraar redelijk dat de burgers door extra belasting meebetalen, omdat zij deels verantwoordelijk zijn voor deze crisis. Verhoging van de btw met 1 of 2 procent levert miljarden aan belastingsopbrengsten op en is een uiterst simpele en effectieve oplossing. Dit kan door een relatief eenvoudige wetswijziging.
In het verleden is door de Eerste en Tweede Kamer al een wet aangenomen voor verhoging van het btw-tarief naar 20 procent, maar die wet is uiteindelijk weer ingetrokken. Het gaat om een eenvoudige wetgevingsoperatie die ook een demissionair kabinet aan de beide Kamers kan voorleggen. Meussen vindt dan ook dat minister Jan Kees de Jager zo’n wetsvoorstel moet indienen, zonder dat dit controversieel wordt verklaard.
Griekenland heeft al aangekondigd het btw-tarief te zullen verhogen van 19 naar 21 procent. “Dus minister van Financiën: aan het werk!”, aldus Gerard Meussen.