Verzoek om verandering geboortejaar: in hoeverre kunnen persoonsgegevens gewijzigd worden?

Delen:

Buitenlandse media hebben eergisteren massaal artikelen uitgegeven over positiviteitsgoeroe Emile Ratelband. De positiviteitsgoeroe, bekend van zijn kreet “Tjakka!”, heeft een procedure aanhangig gemaakt bij rechtbank Arnhem om zijn leeftijd aan te passen. Ratelband vraagt van de rechtbank om zijn geboortejaar aan te passen van 1949 naar 1969, omdat hij zich jonger voelt dan zijn biologische leeftijd. Afgelopen woensdag vond de zitting plaats.

In Nederland bestaan mogelijkheden om verschillende persoonlijke gegevens aan te passen. Zo is het onder andere mogelijk om een verandering van achternaam aan te vragen op grond van artikel 1:7 BW of de verandering van geslacht op grond van de Transgenderwet. Op grond van de wet is het niet mogelijk om een verandering van leeftijd aan te vragen. Ook jurisprudentie rondom dit onderwerp ontbreekt.

Ratelband zegt om verschillende redenen ontevreden te zijn over zijn leeftijd. Hij geeft onder andere aan dat veel mensen van zijn leeftijd gediscrimineerd worden op basis van hun leeftijd. Veel bedrijven willen hem niet aannemen vanwege zijn leeftijd. Ook vertelt hij dat hij beledigd is doordat hij AOW ontvangt. Verder zou hij een veel grotere kans op succes op Tinder hebben in het geval zijn geboortejaar zou worden veranderd. Volgens Ratelband zou zijn jongere leeftijd zijn vastgesteld door artsen. Vorig jaar heeft de positiviteitsgoeroe zich bekeerd tot het boeddhisme. Boeddhistische artsen hebben bij hem vastgesteld dat hij het lichaam van een 45-jarige man heeft. Mede daarom zou het volgens hem rechtmatig zijn om een verandering van zijn geboortejaar te laten legaliseren van 11 maart 1949 naar 11 maart 1969.

De rechter vroeg zich tijdens de zitting af hoe de periode moet worden gezien waarin Ratelband al geboren was, maar hij voor zijn gevoel nog niet bestond. De rechter vraagt: “Voor wie hebben uw ouders dan gezorgd? Wie was dat kleine jongetje?” De advocaat van Ratelband geeft aan dat er geen negatieve aspecten zijn aan de wijziging. Op de vraag van de rechter voor wie zijn ouders hebben gezorgd antwoordt hij dat hij zijn ouders niet kan teleurstellen: zijn ouders leven immers niet meer.

Het verzoek van Ratelband om zijn geboortejaar te veranderen is een verzoek dat voor het eerst in Nederland aanhangig is gemaakt. Ratelband ziet zich daarom ook als pionier op dit gebied. De rechtbank reageert sceptisch op het verzoek, maar geeft de positiviteitsgoeroe in ieder geval mee dat het veranderen van het geslacht van een Nederlander vroeger onmogelijk leek. Tegenwoordig is deze wijziging van geslacht wel mogelijk. Ratelband stelt dat als zijn verzoek ingewilligd wordt, velen zijn voorbeeld zullen volgen.

In het geval dat het verzoek van Ratelband ingewilligd wordt, zullen er in ieder geval veel juridische vragen ontstaan over de periode waarin iemand feitelijk gezien wel heeft bestaan, maar juridisch gezien niet. Binnenkort zal in ieder geval meer duidelijkheid worden gegeven aan Ratelband over zijn verzoek; over vier weken zal de rechtbank Arnhem uitspraak doen.

 

 

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven