Vijf onopgeloste cold cases

Delen:

Tot 2006 konden moorden en andere misdrijven in Nederland verjaren. Door verbeterde opsporingstechnieken is deze gedachte achterhaald en is de verjaringstermijn op moord vervallen en bij andere misdrijven verhoogd. In Nederland staan daarom dus nog heel wat cold cases open. Een cold case is een zaak die door politie en justitie uitgebreid onderzocht is, maar waarbij het niet gelukt is om de zaak op te lossen.

Marjo Winkens (1975)

De zaak van Marjo Winkens is een van de oudste cold cases die Nederland kent. In de nacht van 1 op 2 september 1975 verdween de tiener nadat ze een bezoek had gebracht aan de kermis in Sittard. Omdat ze haar laatste bus had gemist, leende ze de bromfiets van de moeder van haar vriendin. De volgende dag werd de bromfiets terug gevonden, maar van Marjo was geen spoor te bekennen. In 2005 werd onder de Streekweg, een provinciale weg tussen Venlo en Beesel, gezocht naar resten van Marjo. Helaas leverde dit geen resultaat op.

Willeke Dost (1992)

Op woensdagochtend 15 januari 1992 komen de pleegouders van Willeke erachter dat ze niet meer in haar slaapkamer is. In de veronderstelling dat Willeke al naar school zou zijn gefietst, wordt ze pas in de avond als vermist opgegeven. In eerste instantie wordt ervan uitgegaan dat het om een vrijwillige verdwijning gaat. Later wordt echter vastgesteld dat de zaak niet goed is onderzocht. Haar pleegmoeder en pleegbroer hebben even vastgezeten, maar zijn verder nooit vervolgd voor een mogelijke betrokkenheid bij de verdwijning. In de afgelopen jaren is op het perceel van de pleegouders gegraven om te kijken of het lichaam van de tiener er ligt. Helaas is er vandaag de dag nog geen doorbraak geweest.

Tanja Groen (1993)

Tanja was een studente gezondheidswetenschappen in Maastricht. Op 31 augustus 1993 gaat ze samen met haar medestudenten naar een feestje. Rond middernacht besluit ze alleen weg te gaan. In de afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken geweest, maar tot op de dag van vandaag is er nog steeds niet bekend wat er met haar is gebeurd.

Piet Baams (1996)

Piet Baams woonde in een verzorgingstehuis in Nijmegen. Op Eerste Kerstdag 1996 komen zijn kinderen bij hem langs, maar hij is niet thuis. Zes weken later wordt zijn lichaam gevonden in het water. Om zijn nek zat een ceintuur van een jurk en een riem. Hij is door wurging om het leven gekomen. In de zaak is nooit iemand als verdachte aangemerkt, maar afgelopen zomer is er een nieuwe tip binnengekomen over de zaak. Er is dus nog steeds hoop dat deze zaak wordt opgelost.

Sedar Soares (2003)

Op 1 februari 2003 was de dertien-jarige Sedar samen met een paar andere kinderen boven op een parkeergarage in Rotterdam sneeuwballen aan het gooien naar voorbijgangers en passerend autoverkeer. Opeens werd er op de jongens geschoten, waarbij Sedar door een kogel in het voorhoofd om het leven kwam. In deze zaak zijn er verschillende motieven geweest voor de moord op Sedar. Zo zou hij getuige zijn geweest bij criminele activiteiten en zou hij daarom zijn geëlimineerd. Er zijn wel een paar verdachte geweest in deze zaak, maar wegens gebrek aan bewijs heeft er nog geen veroordeling plaatsgevonden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven