Vijf tips voor een vliegende start van het academisch jaar

Het einde van de vakantie is in zicht en wij moeten er met z’n allen weer aan geloven: het nieuwe academisch jaar. Om een goede start te maken met het nieuwe jaar is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Met deze handvatten kom je goed beslagen ten ijs.

Delen:

beeld: Depositphotos

Tip 1. Schaf je studiemateriaal op tijd aan

Allereerst doe je er verstandig aan om te kijken welk studiemateriaal je nodig hebt voor het eerste semester. Bestel de nieuwe Kluwer/Vermande, koop studieboeken en zorg voor voldoende collegeblokken en schrijfgerei. Ga na of je de studieboeken van iemand anders kunt overnemen. Dit is vaak vele malen goedkoper dan nieuwkoop. Let bij een oudere druk wel op dat je niets mist. Het zou zo maar kunnen zijn dat in het nieuwe jaar stof is opgenomen die in de oudere druk nog ontbreekt.

Tip 2. Oriënteer je alvast op de eerste vakken

Nu je de studiebenodigdheden hebt ingeslagen is de logisch volgende stap dat je je oriënteert op de vakken van het eerste blok. Wat zal onderwezen worden? Wat zijn de leerdoelen? Welke aanwezigheid en dergelijke vereisten gelden er? Hoe wordt het vak getentamineerd? Dit zijn belangrijke vragen om te beantwoorden voordat je daadwerkelijk de collegebanken induikt. Indien je voor jouw eerste college al globaal weet hoe een vak eruit ziet, dan zal je je gemakkelijker kunnen acclimatiseren aan weer een periode van studeren. Wil je echt een vliegende start maken, maak dan een studieplanning. Naast dat een goede planning ervoor zorgt dat je goed kunt bijblijven met de studiestof, geeft het ook veel innerlijke rust. Je weet immers elke week wat je gaat doen om te studeren en je hoeft er niet telkens weer over na te denken. Belangrijk is met name om alle deadlines goed te noteren.

Tip 3. Stel realistische doelen

Voor (weer) een geslaagd jaar is het verder belangrijk dat je concrete en realistische doelen stelt, samen met een bijbehorend plan van aanpak. Bedenk wat voor cijfers je wilt halen en wat voor jou werkt om dit te bewerkstelligen. Kijk ook naar welke nevenactiviteiten je wilt ondernemen. Ga bij een rechtswinkel werken of artikelen schrijven voor Mr-Studenten. Zoek naar een leuke commissie of informeer naar een periode studeren in het buitenland. De belangrijkste overweging hierbij is dat je iets zoekt wat bijdraagt aan jouw ontwikkeling en relevant is voor wat je later wilt gaan doen. Mocht je bijvoorbeeld advocaat willen worden dan is een rechtswinkelierschap of student-stage bij een advocatenkantoor natuurlijk een logische keuze.

Tip 4. Rond belangrijke taken af voordat je studie begint

Zorg er voor dat je nog openstaande belangrijke taken hebt afgerond. Heb je bijvoorbeeld de herinschrijving van je opleiding al geregeld?  En heb je je OV al gewisseld? Heb je je financiële zaken al op orde? Je wilt niet dat je naast studeren ook nog tijd kwijt bent aan andere belangrijke taken. Het geeft veel rust wanneer je je volledig kunt toeleggen op een succesvolle studieperiode.

Tip 5. Zorg voor een schone en opgeruimde kamer

De laatste tip is om te zorgen dat je je huishouden op orde hebt. Zorg voor een schone en opgeruimde kamer voordat het collegejaar begint.

Heb je dit goed geregeld voordat je met je nieuwe academisch jaar begint, dan kom je goed beslagen ten ijs. Want wat men flink en met overleg ter hand neemt, vlot spoedig: kom maar op met dat nieuwe collegejaar!

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven