Vingerafdrukken wijzen niet alleen naar de dader, ook naar de handelingen

Vingersporen onthullen niet alleen wie de mogelijke dader is, ze geven ook informatie over de handelingen die zijn verricht op een plaats delict. Dat blijkt uit het promotie-onderzoek van Anouk de Ronde. Zij ontwikkelde een unieke methode waarmee vingersporen in strafzaken op termijn nog beter kunnen worden geanalyseerd.

Delen:

Vingerafdrukken wijzen niet alleen naar de dader, ook naar de handelingen - Mr. online
Beeld: Mohamed Hassan/Pixabay

De Ronde, verbonden aan het lectoraat Forensisch Onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam, bestudeert als eerste ter wereld wat vingersporen vertellen over de handelingen van mensen op het moment dat zij vingersporen achterlaten. “De locatie en de richting van de vingersporen en het type vinger dat de afdruk achterlaat, geven hierover waardevolle informatie,” aldus De Ronde.

Kussenslopen en bierflesjes

De Ronde trekt deze conclusie op basis van experimenten die ze de afgelopen vier jaar deed. Zo vroeg ze bezoekers van het Lowlands-festival om een kussen op te maken of er een pop mee “te smoren”. De Ronde voerde ook experimenten uit met bierflesjes. Kun je aan de vingersporen zien of iemand uit het flesje heeft gedronken of er een ander mee heeft geslagen? De handelingen werden gefilmd en de vingerafdrukken werden zichtbaar gemaakt met de chemische stof cyanoacrylaat. De meetgegevens vertaalde De Ronde naar een wiskundig model. Daarmee is te voorspellen welke handeling het meest waarschijnlijk heeft plaatsgevonden.

Vervolgonderzoek

“Er is nog wel meer onderzoek nodig voordat deze aanpak in de praktijk kan worden toegepast,” benadrukt De Ronde in een persbericht van de VU. De experimenten vonden tot nu toe plaats onder laboratoriumcondities. “Zo hebben we bij onze kussensloopexperimenten gewerkt met verf, terwijl er in de praktijk natuurlijk geen verf gevonden wordt maar er misschien wel bloed op zit,” illustreert ze. Ook vingersporen bij combinaties van handelingen, zoals eerst smoren met een kussen en het kussen daarna opmaken, zijn nog niet bestudeerd. In vervolgonderzoek wil ze kijken naar hoe deze methoden ook toe te passen zijn op de plaats delict, zodat daar al de juiste sporen kunnen worden geselecteerd.

De Ronde promoveert op 28 oktober met haar onderzoek Vingersporen op activiteitsniveau aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij werkte samen met het Nederlands Forensisch Instituut en de Politieacademie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven