Vlaggen halfstok voor Derk Wiersum

Veel Nederlandse advocatenkantoren hebben de vlag halfstok gehangen ter nagedachtenis aan de moord op advocaat Derk Wiersum, vandaag precies een jaar geleden. Advocaten geven zo gehoor aan een oproep van Robert Malewicz en Rick van Leusden (Cleerdin & Hamer).

Delen:

Vlaggen halfstok voor Derk Wiersum_
Foto Cleerdin & Hamer

“Dit is een dag waarop alle Nederlandse advocaten stilstaan bij de moord op Derk Wiersum,” licht Malewicz toe. Hij zegt dat de oproep veel navolging heeft gekregen van andere advocaten.

Dekenprijs

Eerder stond de Amsterdamse raad van de Orde van Advocaten stil bij de dood van Wiersum. De raad heeft de dekenprijs 2020 postuum aan hem toegekend. De uitreiking aan familieleden van Derk Wiersum vond op 11 september in besloten kring plaats. Rechter Bart Stapert (raadsheer bij het gerechtshof Den Bosch) heeft namens de familie een dankwoord uitgesproken. Hij noemde Derk Wiersum ‘het soort strafrechtadvocaat dat je wilt zijn, een voorbeeld’.

Wiersum werd in de ochtend van 18 september 2019 doodgeschoten in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo.

Bevlogen en scherpzinnig

De Amsterdamse raad van de Orde noemt Derk Wiersum ‘een gedreven, bevlogen en scherpzinnig advocaat met het hart op de juiste plaats, en gewaardeerd en bemind door velen, zowel door zijn beroepsgenoten als door rechters en officieren van justitie’. Met de postume toekenning heeft de Amsterdamse raad duidelijk willen maken dat de herinnering aan Derk Wiersum wordt hoog gehouden.

Stapert, die de dekenprijs vorig jaar kreeg, was als advocaat de kantoorgenoot van Wiersum en ook bevriend met hem. Hij roemde Wiersum als ‘analytisch scherp, goed voorbereid, gedetailleerd zonder de grote lijn uit het oog te verliezen, strategisch’. “Voeg daarbij een gezond gevoel voor humor, zelfspot en een innemende persoonlijkheid en je begrijpt dat Derk als advocaat succes had, effectief was en werd gerespecteerd.”

Zelfvertrouwen

Derk Wiersum, zei Stapert, straalde zelfvertrouwen uit. “Maar dat uitte zich nooit in een op de persoon gerichte arrogantie. Het juridisch gevecht was voor hem een intellectueel spel, met idealisme en volledige inzet gespeeld. Maar altijd volgens de regels. Transparant, integer, altijd beschaafd. Daarom is het terecht dat hij deze prijs ontvangt.”

Zoals de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon op 11 september 2001 de wereld hebben veranderd, zo heeft de moord op Derk Wiersum Nederland veranderd, zei Stapert. “Zeker juridisch Nederland. Iedere rechter, iedere officier van justitie, iedere advocaat, zeker iedere strafrechtadvocaat denkt aan Derk bij bepaalde zaken, bepaalde cliënten, bepaalde beslissingen.”

Eerdere winnaars

De Amsterdamse dekenprijs is in 2002 ingesteld. De prijs wordt jaarlijks door de Amsterdamse orde toegekend aan een voortreffelijk advocaat, of een persoon die zich anderszins bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de advocatuur. Dat hoeft niet per se een advocaat te zijn. Eerdere winnaars waren onder meer de advocate Liesbeth Zegveld, de Syrische mensenrechtenadvocaat El Hassani, burgemeester (en oud-advocaat) Eberhard van der Laan en Bart Stapert.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven