Vloggen en bloggen over rechtspraak

Delen:

Rechtspraak Reporters
Foto Rechtspraak/Bas Kijzers

De tweede lichting Rechtspraak Reporters is maandag 9 januari geïnstalleerd door Herman van der Meer, de president van het gerechtshof Amsterdam. De Rechtspraak Reporters gaan een jaar lang vloggen en bloggen over rechtspraak via hun eigen sociale media en hun Facebookpagina.

De 23 jongeren zijn tussen de 16 en 24 jaar. Bij hun activiteiten worden ze ondersteund door de gerechten in het hele land. De gerechten zorgen ervoor dat de reporters een kijkje achter de schermen krijgen en beantwoorden eventuele vragen.

Herman van der Meer lichtte tijdens de installatie toe dat een rechterlijke beslissing niet zomaar een mening is, maar een gezaghebbend rechterlijk oordeel. Hij haalde Hugo de Groot aan die ooit zei: “Waar het recht eindigt, begint het geweld.” Van der Meer noemt de rechtsstaat ‘een overwinning op onze primitieve impulsen’.

Van de eerste groep van elf reporters gaan er twee door, de andere 21 zijn nieuw. De Rechtspraak Reporters richten zich voornamelijk op jongeren tussen de 12 en 20 jaar. Het doel is om de jeugd meer vertrouwd te maken met het recht door een waarheidsgetrouw beeld te schetsen. Het initiatief Rechtspraak Reporters won vorig jaar de Rijksbrede Benchmark Groep Award. Ook was er een nominatie voor de Galjaardprijs, een prijs voor communicatie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven