Vooral bankhelpdeskfraude op ‘cybermonday’ rechtbank Roermond

‘Cybermonday’ wordt het genoemd: de dag dat de politierechter tijdens een themazitting meerdere zaken behandeld met als accent cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Op maandag 27 november kwamen bij de rechtbank Roermond vier van dergelijke zaken aan de orde, met verdachten uit Rotterdam, Dordrecht, Heerlen en Heeze. Aan het einde van de zitting deed de politierechter meteen uitspraak.

Delen:

Vooral bankhelpdeskfraude op ‘cybermonday’ rechtbank Roermond - Mr. online
Beeld: Depositphotos

In de eerste zaak werd de verdachte verweten dat hij betrokken is geweest bij bankhelpdeskfraude. Hij haalde pinpassen op bij vier slachtoffers op hogere leeftijd, waarmee hij voor 22.000 euro pinde. De politierechter veroordeelde de verdachte tot een gevangenisstraf van 120 dagen (waarvan 116 voorwaardelijk, proeftijd: 3 jaren), diverse bijzondere voorwaarden vanuit de reclassering, én een taakstraf van 240 uren.

Phishingpanels

In de tweede zaak werd de verdachte ervan verweten dat hij meerdere phishingpanels voorhanden had en er twee had verhuurd. Op Telegram bood hij het verkopen of verhuren van een phishingpanel aan. Hiermee is het mogelijk om betaalverzoekfraude te plegen. De man maakte nagemaakte internetsites. Slachtoffers betalen dan op een ‘verkeerde’ rekening. De politie kwam de verdachte op het spoor en huurde als pseudokoop een panel. Zo liep de man tegen de lamp. Uiteindelijk heeft dat geleid tot de aanhouding van verdachte en inbeslagneming van zijn computer en telefoons. De politierechter veroordeelde de verdachte tot een gevangenisstraf van 4 maanden (waarvan 2 voorwaardelijk, proeftijd: 2 jaren) en de oplegging van de ontnemingsmaatregel van 2748,20 euro.

Witwassen

Een andere zaak ging over het witwassen van circa 35.500 euro. Via de rekening van de verdachte werden gelden overgemaakt die waren buitgemaakt met bankhelpdeskfraude. Het vermoeden bestond dat de verdachte zijn rekening ter beschikking had gesteld aan anderen. De politierechter legde hem een gevangenisstraf van 5 weken op en de verbeurdverklaring van circa 35.000 euro.

Valse sleutel

De laatste zaak op cybermonday ging over diefstal met een ‘valse sleutel’ verweten. De persoon werd ervan verdacht dat hij met een pinpas en pincode, die was buitgemaakt tijdens een bankhelpdeskfraude, voor 1.000 euro had gepind. De politierechter veroordeelde de verdachte tot een gevangenisstraf van 21 dagen (waarvan 20 dagen voorwaardelijk, proeftijd: 2 jaren).

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven