VPRO mag serie Maatschap uitzenden

Delen:

Het is Yehudi Moszkowicz niet gelukt de dramaserie De Maatschap te verbieden. De telg uit de roemruchte advocatenfamilie heeft in een kort geding bij de Amsterdamse rechtbank vergeefs een verbod gevraagd op uitzending door de VPRO.

Yehudi Moszkowicz heeft in december in het kort geding betoogd dat de makers plagiaat hebben gepleegd door zich te baseren op de autobiografie ‘De straatvechter’ van zijn vader Robert Moszkowicz. De VPRO betwist dat. De serie, met onder anderen Pierre Bokma en Daan Schuurmans, draait om het leven van de advocatenfamilie Meyer. Het verhaal doet veel denken aan dat van de familie Moszkowicz. Volgens de makers zijn feiten en fictie in het verhaal vermengd, en is het script vooral gebaseerd op interviews van leden van de familie Moszkowicz in kranten en op televisie.

Volgens de rechtbank in Amsterdam is er geen sprake van inbreuk op het auteursrecht, zo bleek vrijdag uit de uitspraak. “De compositie, de verhaallijn in het boek, de manier waarop het verhaal wordt verteld, het taalgebruik en de gekozen volgorde van de gebeurtenissen vertonen wezenlijke verschillen met verhaallijnen, het taalgebruik en de werkwijze in de televisie.” aldus de rechter.

De rechter veroordeelde Moszkowicz tot het betalen van de proceskosten aan de omroep. Die bedragen voor de VPRO 16.929 euro.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven