VU-jurist bekijkt Chinees robotrecht

Delen:

VU-wetenschapper Rob van den Hoven van Genderen gaat de juridische consequenties van de invoering van kunstmatige intelligentie en robotica in de Chinese samenleving onderzoeken. De directeur van het Center for Law and Internet (CLI) van de Vrije Universiteit is door de Universiteit van Peking gevraagd een werkgroep te leiden. Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de Chinese overheid.

Hij kreeg dit verzoek na zijn deelname aan een conferentie in Shenzhen, georganiseerd door de Universiteit van Peking, Stanford University en Oxford University. Hier sprak hij over robotrecht. Hij definieert dit als “het recht dat van toepassing is op de invoering en het functioneren van robotica en de daaruit voortvloeiende rechtsgevolgen.”

Rob van den Hoven van Genderen stelde in NRC Handelsblad eerder voor om in Nederland een multidisciplinaire werkgroep onderzoek te laten doen naar het onderwerp, maar hierop werd in Nederland terughoudend gereageerd.

Van den Hoven van Genderen introduceerde vorig jaar het honoursvak ‘Robotlaw’ aan de VU.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven