Waarom tekeningen wel, maar foto’s niet zijn toegestaan in de rechtbank

Een rechtbanktekenaar maakt tijdens een zitting tekeningen van de verdachte ten behoeve van perspublicaties. Op deze tekening is de verdachte vaak duidelijk te herkennen. Waarom mogen er dan geen foto’s worden gemaakt in de rechtbank?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
(Foto: igovar - Pexels)

Het maken van foto’s in de rechtbank is (in beginsel) verboden. Het is zelfs niet toegestaan om geluid of filmopnames te maken tijdens de zitting. Dit komt door de persrichtlijn die rechtbanken in Nederland hanteren. Een tekening is wél toegestaan, staat in deze richtlijn. Deze wordt dan ook vaak door een goede portrettekenaar gemaakt. De tekeningen moeten de foto’s als het ware vervangen en worden geacht een representatief beeld te geven van het karakter van de verdachte en de sfeer in de rechtszaal. Zeker bij strafzaken die veel media-aandacht krijgen (zoals de strafzaak tegen Holleeder of het Marengo-process) wil de buitenwereld graag een indruk krijgen van de zitting. Een tekening is dan een goed alternatief voor een foto.

Privacy

De reden dat er geen foto’s mogen worden gemaakt in de rechtszaal is voornamelijk de privacy van de verdachte. Het gaat in de rechtszaal namelijk om een verdachte en niet om een veroordeelde crimineel. Mocht de verdachte niet schuldig worden bevonden door de rechter dan zal een foto een grotere inbreuk zijn in zijn of haar persoonlijke levenssfeer dan een tekening.

De tekeningen worden door de rechtbanktekenaar van de zijkant gemaakt. De rechtbanktekenaar zit dan ook niet recht voor het gezicht van de verdachte in de rechtszaal. Hierdoor is niet het hele gezicht duidelijk te zien waardoor de verdachte minder herkenbaar wordt vastgelegd en dus meer privacy heeft dan het geval is bij een foto. De rechtbanktekenaar kan door middel van het postuur en houding van de verdachte toch goed het karakter van de verdachte vastleggen, zonder de privacy van de verdachte te schenden.

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top